13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri, 5-6 Mart 2016 tarihlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yedi farklı kategoride yapılacak yarışmalarla gerçekleştirilecek. ODTÜ Robot Topluluğu’nun 2002 yılından beri düzenlediği ODTÜ Robot Günleri, yediden yetmişe herkese hitap eden ve her sene binlerce katılımcıyı ağırlayan büyük bir organizasyon. 2000 yılında kurulmuş olan ODTÜ Robot Topluluğu, ülkemizdeki ilk robotik topluluk olma sıfatıyla insanların bu alana ilgisini uyandırmış, ardından gelen diğer üniversite topluluklarına ve organizasyonlara örnek olmuştur. 16. yılında da sağlam adımlarla ilerleyen ODTÜ Robot Topluluğu, robotik çalışmalarının ve her sene düzenlediği Uluslararası Robot Günleri’nin yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi ve elektrik ile çalışan araçlar da üretmektedir. Bünyesindeki Alternatif Enerjili Araç Takımı’nın ürettiği bu araçlarla alternatif enerji kullanımına dikkat çekmekte ve ilgili yarışmalarda ödüller almaya devam etmektedir.
İlki Türk Zekâ Vakfı işbirliğiyle 2002 yılında düzenlenen ODTÜ Robot Günleri, robot teknolojilerini, kullanım alanlarını topluma tanıtmayı ve bu alana ilgi duyan insanları bir araya getirerek robotik teknolojisini geliştirmeyi amaçlamıştır. 2008 yılında yabancı katılımcılarla bu görev uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Her geçen sene artan katılımcı sayısıyla ODTÜ Robot Günleri, bugüne kadar radyo, televizyon ve gazetelerde geniş yer tutmuş, kalitesini ve popülerliğini kanıtlamıştır.
Gelin şimdi ODTÜ Robot Günleri’nde birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok robotun yarışacağı kategorileri birlikte inceleyelim.
Çizgi izleyen robot kategorisi: ODTÜ Robot Günleri’nde katılımın en yüksek olduğu kategoridir. Bu kategoride yarışan ve dış görünüş olarak genellikle Formula 1 araçlarına benzeyen robotlar, optik sensörleri sayesinde siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi ya da beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi algılayıp takip ederler. Robotlar keskin virajların, yüksek yokuş ve dönemeçlerin olduğu pistlerde ön elemelerden sonra ikişerli gruplar halinde yarışarak bir üst tura yükselmeye çalışırlar.
Sumo kategorisi: İsmini Japon kültüründeki sumo müsabakalarından alan bu kategoride robotlar, “dohyo” adı verilen yuvarlak metal zeminde yarışır ve birbirlerini saha dışına atmaya çalışırlar. Sumo kategorisinde yarışmalar hayli çekişmeli ve sert geçer. Güçlü motorlara sahip sumo robotları, metal dohyoya mıknatıslar yardımıyla tutunur ve kıyasıya bir mücadeleyle rakiplerini saf dışı bırakmaya çalışırlar.
Arama-kurtarma kategorisi: Arama-kurtarma kategorisinde doğal afetlerde kullanılabilecek robotlar yarışır. Bu kategorideki amaç, aralarında sağlanan haberleşmeyle bir robotun diğeri tarafından temsili bir şekilde kurtarılmasıdır. Örneğin her bir odanın içerisinde farklı frekansta yanıp sönen LED’ler bulunan bir arama-kurtarma pistinde, robotlardan biri tüm odalara girip frekans ölçümü yaptıktan sonra yarışma hakemlerince rastgele bir odaya kapatılır. Ardından, ilk ölçümlere dayanarak aralarındaki haberleşme ile ikinci robotun ilk robotu bulması beklenir.
Serbest kategori: Serbest kategoride insansız hava araçlarından (drone) robot kollara, masa üstü oyunlardan endüstriyel amaçlı sistemlere kadar birçok robotik yapı yarışır. Yarışmanın asıl amacı yaratıcılığı ve toplumsal problemleri ön plana çıkararak ortaya konan projeleri günlük hayata uyarlamaktır.
Labirent çözen kategorisi: Bu kategoride amaç, hedef bölgeye en kısa sürede ulaşmaktır. Hedefe ulaştığı takdirde yeni bir deneme hakkına sahip olan robotun ilk seferde labirenti öğrenip sonraki hakkında daha kısa yoldan ve daha kısa sürede yarışı tamamlaması beklenir. Bu kategoride robotlar iyi bir algoritmaya sahip olmanın yanı sıra hızlı da olmak zorundadırlar.
Çöp toplayan kategorisi: Son zamanlarda artan çevre kirliliğine karşı somut çözümler aramak ve yeni projeler geliştirmek için ortaya konulan bu kategoride robotlar, farklı renklerdeki çöpleri kendi renklerindeki kutulara atarak en yüksek puanı toplamaya çalışır. Her rengin farklı bir dönüştürülebilir malzemeyi (metal, kâğıt, plastik, cam) temsil ettiği bu kategorideki yarışmalarla, hem katılımcıların geri dönüşüm konusundaki farkındalıklarının artırılması hem de önümüzdeki yıllarda çevresel atıkların sınıflandırılıp toplanmasında robotların daha çok kullanılması amaçlanıyor.
Çoklu mini sumo kategorisi: Bu kategoride “mini sumo” adı verilen, sumo robotlara oranla daha küçük ve daha hafif olan robotlar üçerli takımlar halinde yarışır. Amaç, diğer takım robotlarını dohyodan dışarı atabilmektir. Bunu yaparken robotlardan kendi takım arkadaşlarını tanımaları ve yalnızca karşı takımla mücadele etmeleri beklenir.
Detaylı bilgi ve katılım için http://odturobotgunleri.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.