Bir uzay ve bilim merkezi olan İzmir’de bulunan Uzay Kampı Türkiye, gençleri bilim, matematik ve teknoloji alanında kariyer yapmaları için motive etmeye odaklanmış bir merkez. Hem çocuklar hem de yetişkinler uzayla ilgili interaktif simülasyonların kullanıldığı merkezi okul gruplarının yanı sıra yetişkinler de ziyaret edebiliyor. Uzay Kampı’nı ziyaret eden 5. sınıf öğrencisi okurumuzun yazısını sunuyoruz. (Ayrıntılı bilgi: spacecampturkey.com)
Uçağa bindik. 1 buçuk saat sonra İzmir’e vardık. Havaalanından indik ve toplanıp otobüse bindik. 30 dakikalık bir yolculuk sonucunda İzmir Uzay Kampı’na vardık.
Uzay Kampı ile tanışma: İlk önce Uzay Kampı’nın girişinde fotoğraf çektirdik ve içeri girdik. Sonra bir eğitmen gelip bize kuralları anlattı. Hepimiz sıraya girip kayıtlarımızı yaptırdık. Başka bir eğitimci bütün kayıtlarını yaptıran erkekleri topladı ve bizi yatakhanelerimize götürdü. Yataklarımıza yerleştik ve hazırladık. Ardından eğitmenimiz bizi yine topladı ve sinema salonuna götürdü. Salona yerleştik ve bir eğitimci gelip bütün kuralları yeniden anlattı. Sonra takımımızın lideri ile tanıştık. Ardından hocamız bizi bir odaya götürdü ve orada şapkalarımızı aldık. Sonra 2. kattaki koridorda hocamız bizim isimlerimizi öğrendi ve hocamızla tamamen tanışmış olduk. Öğretmenimizin adı Buse idi.
Uzayla ilgili bütün bilgiler: Ardından Mars’ın önünden geçip asıl bölüme geldik. Bu bölümde 6 tane simülatör, mekik, uçuş odası ve mekiği yönetme odası var ve tabii birkaç tane de ilginç bilgilerin anlatıldığı odalar var. Biz ilk önce mekiğin karşısına oturduk ve bazı önemli bilgiler öğrendik. Ardından bir odaya gittik. Burada bir projektör ve 20 tane bilgisayar vardı. Burada bir projektör olmasının sebebi bu odada çok önemli bir video izlenecek olmasıydı. İlk önce bilgisayarların başına geçtik ve bir program açtık. Bu programın içinde bir simülasyon vardı. Bu simülasyonda kendi uzay istasyonunuzu yaratıyorsunuz. Kendi parçalarınızı seçip yerleştiriyorsunuz. Ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur. Ardından 6 simülatörü gezdik ve bu simülatörler hakkında bilgiler öğrendik. Sonra da mekiğin dışını biraz daha detaylı gezdik ve bu katı bitirdik.
En alt kata yani Our Space’e gittik ve 10 dakika boyunca langırt oynadık. Ardından 2. kattaki koridora yeniden çıkıp elektrik adlı bir oyun oynadık. Bu oyunda iki şerit halinde oturuyoruz. Biz grupta 14 kişi olduğumuzdan 7 kişi – 7 kişi olarak oturduk. Şapkayı biri en uç tarafa koyuyor. Herkes el ele tutuşuyor. En baştaki kişiler hocaya bakıyor. Diğerleri ise şapkaya bakıyor. Hoca en başta oturuyor ve yazı-tura atılıyor. Yazı çıkarsa herkes birbirinin elini sıkıyor ve şapkayı ilk kapan kazanıyor. Bizim takım 5-2 kazandı. Ardından yemekhaneye gittik ve yemeklerimizi yedik. Ardından gece 10’dan 11’e kadar yatakhanelerde oyun oynadık ve gece 11’de yattık.
İkinci gün (Cumartesi): Sabah 6’da herkes kalktı ve 7’de ışıklar açıldı. Sabah 7’den 8’e kadar yatakhanelerde oyalandık. Saat 8’de herkes hazırdı ve hocalar gelip bizi yemekhaneye götürdü. 15 dakika boyunca yemeğimizi yedik ve ardından bir odaya gittik. Hoca bize renkli ince kağıtlar verdi. Bu kağıtlar ile 2 tane balon yaptık. Bir balonu kızlar, diğer balonu erkekler yaptı. Ardından hoca balonlarımızı topladı ve 2. kata çıktık. Ardından simülatörlere bindik. Ben 0 yerçekimi, SSM-T (uzay istasyonunda yaşayacak astronotların ortama alışmaları için çalıştıkları bir alet) ve MAT’a (astronotların yerçekimsiz ortama alışmak için çalıştıkları bir alet) bindim. Hiç midem bulanmadı. Ardından en alt kata indik ve Our Space’de 10 dakika boyunca langırt oynadık. Saat 1’de öğlen yemeği yemeye gittik.
Uçuş görevi: Yemeğimizi yedikten sonra uçuş görevine gittik. Bu uçuş görevinde bir mekik kaldırıyorsunuz. Bu görevi başarılı bir şekilde bir saat içinde gerçekleştirdik.
Uçuş görevindeki görev dağılımı:
İNCO: Arda
CAPCOM: Ada
Bilim İnsanı: Melisa
PROP: Ece
Uçuş Komutanı: Kaan
Pilot: Irmak
Mekik Komutanları: Emir Satı ve İpek
Kargo Uzmanları: Duru ve Emir
Uçuş Uzmanı: Ege
Uçuş Mühendisleri: Defne ve Ben
Günün devamı: Bu önemli görevden sonra hocamız Murat hoca oldu. Ardından bir üst kata çıktık. Bu katta dışarıda yer alan planetaryuma gittik. Orada yıldız şekillerini ve takım yıldızlarını öğrendik ve bir video izledik. Ardından bir alt kata Galileo odasına gittik. Burada yıldız şekilleri ve takım yıldızları hakkında biraz daha fazla bilgi öğrendik.
Sıra Mars gezisine gelmişti. İçeride bir oda vardı. İçeride ilk önce bir video izledik ve ardından bir simülasyon açıldı. Bu simülasyonun içinde bir oyun vardı. Bu oyunda Mars’ı geziyorsun ve bazı önemli yerler hakkında bilgi sahibi oluyorsun. Ardından yine bir odaya gittik. Burada 2 tane bilgisayar vardı ve bir oyun vardı. Bu oyunda mekiği havaalanına indirmeye çalışıyorsun. Ardından bir adamın 5 tane alevle ilgili ilginç deneylerini izledik. Ardından yemekhanelere gittik ve akşam yemeğimizi yedik. 15 dakika sonra kalkıp Our Space’e gittik ve 10 dakika boyunca langırt oynadık. Ardından yatakhanelerimize gittik ve bavullarımızı hazırladık. Gece 11’de yattık ve uyuduk.
Son gün: Sabah 7’de ışıklar açıldı ve kalktık. 8’e kadar yatakhanelerde oyun oynadık. Ardından çantalarımızı aldık ve koridora bıraktık. Sonra hocalar bizi alıp yemekhaneye götürdü. 15 dakika sonra yemekhaneden kalkıp 2. kata indik.
Mezuniyet töreni: 2. kattaki bir yerde toplandık ve mezuniyet töreni gerçekleşti. Herkes belgelerini aldı ve hocalara teslim etti, ama hocalar belgeleri bize geri vermediler.
Dönüş: Ardından hocalar bizi okul hocalarına teslim ettiler. Sonra çantalarımızı alıp en alt kattan dışarı çıktık ve otobüslere bindik. Ardından 15 dakika boyunca ilerledik ve sonunda bir lokantaya vardık. Orada yemek ihtiyacımızı giderdik ve yeniden yola koyulduk. Bir 15 dakika sonra da havaalanına vardık. Bagajlarımızı verdik ve kontrolden geçtik. Kontrolden geçtikten sonra 2 saat boyunca havaalanında oyun oynadık. Sonunda uçağımız geldi ve bindik. 45 dakika sonra İstanbul’a vardık ve gezimiz sona erdi.
Neler öğrendik?:
İlk EVA (uzay yürüyüşü) yapan: Alexey Leonov
Ayda ilk EVA yapan: Neil Armstrong
İlk uzaya çıkan: Yuri Gagarin
İlk uzay istasyonu: Salyut 1
İlk Amerikan uzay istasyonu: SKYlab
İlk yapay uzay istasyonu: Explorer
En büyük uzay istasyonu: ISS
Uzayda ilk yemek yiyen: Yuri Gagarin
Ay’da ilk yemek yiyen: John Glenn
Ay’a çıkan ilk Çinli (Taykonot): Lewie
Mekiklerin kullanımdan kaldırılma tarihi: 2011
Mekiklerdeki ısı parçalarının sayısı: 24.000
Bir ısı parçasının maliyeti: 10.000$
Bir uzay kıyafetindeki altın sayısı: 2400
Mars’taki Everest’in üç katı yüksekliğindeki dağın adı: Olimpos
Deniz Güner / 5. Sınıf Öğrencisi