Ana Sayfa Bilim Gündemi Kendi kendini onarabilen materyal doğadan ilham alan robotik sistemler için bir dönüm...

Kendi kendini onarabilen materyal doğadan ilham alan robotik sistemler için bir dönüm noktası olabilir!

1194
Hasarlı devreler kendilerini onarıp elektrik sinyallerinin yönünü değiştirdikçe dijital saat kesintisiz çalışmaya devam ediyor. © Nature Materials

Birçok doğal organizmanın kendisini tamir etme yeteneği vardır. Artık üretilen makineler de bu özelliği taklit edebilecekler. Bu hafta Nature Materials’da yayınlanan bir çalışmaya göre, Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yüksek mekanik hasar altında kendini eş zamanlı onarabilen bir malzeme üretmeyi başardı.

Bu yumuşak kompozit malzeme, yumuşak elastomerde süspansiyon edilen sıvı metal damlacıklardan oluşuyor. Hasar gördüğünde, damlacıklar parçalanarak komşu damlacıklarla yeni bağlantılar oluşturuyor ve kesinti olmaksızın elektik sinyallerinin yönünü değiştiriyor. Bu malzemenin iletken izlerinden oluşan devreler, parçalandığı veya delindiği zaman bile tam ve aralıksız olarak çalışmaya devam ediyor.
Bu malzemenin kullanım alanları, doğadan ilham alan robotik sistemleri, insan-makine etkileşimlerini ve giyilebilir bilişimi içeriyor. Ayrıca malzeme esnetildiği zaman sabit bir yüksek elektrik iletkenliğine sahip olmasından dolayı, güç ve bilgi aktarımı kullanımı için de çok uygun.

Makine mühendisi Dr. Carmel Majidi: “ Yumuşak elektronik malzeme üretimi alanında yapılan diğer araştırmalarda da elastik ve bozunabilir malzemeler elde edildi. Ancak bu malzemeler hala elektrik arızasına sebep olan mekanik hasara karşı dayanaksız. Ancak üretmeyi başardığımız bu eşsiz ve üst seviyede kendini onarabilme yeteneği olan malzememiz, yumuşak madde elektroniğinin ve makinelerin, yumuşak biyolojik doku ve organizmalarda olduğu gibi olağanüstü esnekliğe sahip olmalarını sağlayabilir” dedi.

Bütünleşmiş Yumuşak Malzemeler Laboratuvarı (Integrated Soft Materials Laboratory)’nı yöneten Majidi, yumuşak madde mühendisliği ve yumuşak robotik alanlarında yeni sınıf malzemeler geliştirmekte bir öncü. “İnsan vücuduyla ve doğal ortamla daha uyumlu makineler yaratmak istiyorsak, işe yeni çeşit malzemelerle başlamalıyız” diyor.

KaynakScıence Daıly
Önceki İçerikBiliminsanlarından öneri: GDO’lar 10 yıllığına yasaklansın
Sonraki İçerikBira mı, kahve mi? Cevap genomunuzu etkileyebilir
ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Notre Dame Üniversitesi'nde bidomühendislik alanında, 3 boyutlu biyobaskılar üzerine doktora yapıyor.