Biliminsanları, Zika virüsünü en ayrıntılı biçimde incelemeyi başardı ve kendini koruduğu zırhında bazı çatlaklar olduğunu keşfetti.
Yapısal biyoloji üzerine çalışan Madhumati Sevvana ve arkadaşları, kriyo-elektron mikroskobu kullanarak (numuneleri çok düşük sıcaklıklarda inceleyen bir elektron mikroskobu) Zika’nın yapısını 3,1 angstrom (veya 0,31-nanometre) çözünürlükte haritalandırdı. 26 Haziran’da Structure‘da yayımlanan makaleye göre, bu yakın bakış iki atomun büyüklüğüne eşdeğer bir ölçekte. Bu çalışma, biliminsanlarının Zika bir yana, Dang humması, sarı humma, Batı Nil ve Japon beyin iltihabı gibi virüsler içeren virüs ailesinden olan herhangi bir flavivirüse (RNA virüslerine verilen isim) karşı görsel olarak yaklaştıkları en yakın görüntüyü içermekte.
Sevvana’ya göre, Zika’nın yapısını diğer bazı flavivirüslerinkiyle karşılaştırmak, farklı virüslerin ürettiği farklı semptomları hesaba katabilecek birkaç farklılığı ortaya çıkardı. Sevvana ayrıca, araştırmacıların ilaçları Zika virüsüne yerleştirip parçalayabilecekleri bazı cepsi yapılar tespit ettiğini de belirtiyor.