Ana Sayfa Antropoloji Amerika’nın en eski kalıntıları, Brezilya Müzesi yangınında yok oldu!

Amerika’nın en eski kalıntıları, Brezilya Müzesi yangınında yok oldu!

803

Latin Amerika’nın en saygın kültür ve araştırma kurumlarından biri olan ve 20 milyondan fazla esere 200 yıldır ev sahipliği yapan Brezilya Ulusal Müzesi’nde 2 Eylül Pazar günü büyük bir yangın çıktı.

Yangında ölen ya da yaralanan olmadı ancak bir dizi paha biçilemez eser yok oldu. Yok olan eserler arasında en bilineni; Amerika’da keşfedilen en eski kalıntı olan Paleosiyen bir kadının 11 bin yıllık kafatası ‘Luzia’ idi.

‘Luzia’ adlı genç Paleosiyen kadınının kafatası.

Yangının ardından müzeye giriş yapan görevliler sayısını henüz belirleyemese de birçok eşsiz sanat eserinin ve Mısır mumyalarının yok olduğunu tahmin ediyor.

Yangının sebebi bütçe kesintileri!

Brezilya Ulusal Tarihi ve Sanatsal Mirası Enstitüsü Başkanı Katia Bogea, Estado de S. Paulo gazetesine yangının ardından verdiği demeçte kriz sebebiyle yapılan bütçe kesintilerini yangının nedeni olarak belirliyor.

Bununla bağlantılı olarak Rede Globo adlı haber sitesinin aktardığına göre, müze müdür yardımcısı Cristiana Serejo müzenin koleksiyonunun yaklaşık yüzde 10’unun yangından sağlam kurtarıldığını kaydederek, kontrol dışı alevlere duman dedektörlerinin çalışmaması ve binanın yangın söndürme sisteminin sınırlı olmasının yol açtığını ifade ediyor.

Yangın sonrası Brezilya’da yapılan protesto gösterilerinde eylemciler 2016 Rio Olimpiyatları için harcanan paralar sebebiyle devletin müzeyi ihmal ettiğini vurguladı.

Yangın sonrası müzeden görüntüler

Yangının ardından müzenin içinden çekilen videoda, yangın sebebiyle neredeyse tamamen yok olmuş bir salonun görüntüsü aktarılıyor. Kül ve molozların kirlettiği salonun görüntüsünde sağlam olarak gözüken tek şey ise 5,86 ton ağırlığında 1784 yılından kalma Brezilya’da bulunan en eski meteor.

Kaynak

1) https://www.livescience.com/63489-brazil-museum-fire-luzia.html

Önceki İçerikÜç yeni primat keşfedildi
Sonraki İçerikUygarlığın gelişiminde atın rolü