Kuzey Karolina Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırma, dünyanın en büyük ikinci resif sistemi olan Mezoamerikan Bariyer Resifi Sistemi’ndeki deniz mercanlarının büyüme oranlarına odaklandı. Kıyıda bulunan mercanlar, tarihsel açıdan açık denizlerde bulunan mercanlardan daha çabuk büyüme kaydederken, açık deniz mercanlarının büyüme oranlarında bir değişme yaşanmadı. Yine benzer iki kıyı mercanı türünün büyüme oranlarında düşüş yaşandığı ifade edildi.
Mercan resifleri, dünya çapında milyonlarca insan için gelir kaynağıdır. Mercanlardaki bu büyüme düşüşünün temel nedeni ise insan faaliyetleri ve kıyıda bulunan mercanların daha yüksek stres seviyelerine maruz bırakılmaları gösterilmekte. Bulgular ayrıca, gelecekte iklim değişikliklerinin dünya üzerindeki deniz mercanlarının büyümesini daha da yavaşlatacağını ortaya koymaktadır. Kuzey Karolina Üniversitesi’nde deniz bilimleri bölümünde çalışma yürüten Justin Baumann, “Bu araştırma, mercanların gelecekteki iklim koşullarına adapte olup olmayacağına odaklanıyor. Mercan resiflerindeki küçülme, pek çok soruyu da içerisinde barındırıyor” dedi ve ekledi: “Bu soruların yanıtlarını bilmediğimiz için resifleri dikkatli bir biçimde korumamız önem kazanıyor. Belki de böylece iklim değişikliklerine uyum sağlayarak hayatta kalmanın en iyi yolunu bulmaya çalışacaklar.”
28 Ağustos günü Global Change Biology’de yayınlanan çalışmada ekip, büyüme oranları ile mercanları strese sokan belirli olaylar arasındaki ilişkiye odaklandı. Mercanların kirlenmesi veya okyanus sıcaklıklarının artmasıyla birlikte mercanların ağartılması ve mercanların içinde yaşayan renkli alglerin dışarı atılması, mercanlarda beyazlaşmaya neden olur. Mercan ağartmanın da mercanlardaki büyümeyi büyük oranda etkilediğini ifade eden biliminsanları, mercan büyümesini etkileyen en önemli durumun toprak ve su kaynaklı kronik stres olduğunu belirtiyorlar.
Araştırma ekibi, mercan iskeletlerindeki yıllık dikey büyüme hızını gözlemlemek için iskeletlerde BT taramaları yaptı. Dikey büyüme oranlarının düşük olduğu resiflerin daha farklı ve karmaşık bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade eden biliminsanları, mercanların azalmasının kıyı için daha az koruma alanı anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Baumann, “Kıyılarda yapılaşmaya gidilmesinden kaynaklanan stresi azaltma ve sera gazı salınımını düşürme yönünde küresel eylemler gerçekleştirmemiz gerekmekte. Bu durum, mercan resifleri için sürdürülebilir bir geleceğin sağlanması adına gereklidir” açıklamalarında bulundu.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-08-climate-human-nearshore-coral-growth.html