Ana Sayfa Bilim Gündemi Bağışıklık Sistemi, hafızamızın işleyişini etkileyebilir mi?

Bağışıklık Sistemi, hafızamızın işleyişini etkileyebilir mi?

1141
0

Bağışıklık Sistemi, yabancı maddelerin vücuda girişini önler ve bir biçimde vücuda giren bu maddelerin yok edilmesini sağlar. Herhangi bir hastalık gelişiminde de, hastalığın oluşumuna neden olan maddelerle savaşır ve hastalığın atlatılmasına yardım eder. Bağışıklık Sistemi’ne ilişkin yeni çalışma, bu sistemin herhangi bir hastalık durumu söz konusu olmadığında nasıl çalıştığına odaklandı. Bu durumda Bağışıklık Sistemi, hafızanın işleyişini düzenlenmesine yardımcı oluyor. Araştırma, Bağışıklık Sistemi’nin hafızanın işleyişini düzenleyecek ve hafızanın gücünü arttıracak bir tür kimyasal mekanizma işleterek beyne yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Portekiz’de bulunan Lizbon Üniversitesi’nde çalışma yürüten Bruno Silva-Santos, insanlarda hafızanın gelişimi konusuna eğildiklerini ve Bağışıklık Sistemi’nin sadece enfeksiyon ve tümörlerle savaşan bir sistem olduğunu söyleyen geleneksel görüşün değişebileceği sonucuna ulaştıklarını ifade etti.

Deneysel çalışmalar, IL-17 molekülünün hafıza üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

Bağışıklık Sistemi’nin çeşitli yan rollere sahip olduğu bilinmekteydi ancak yeni çalışmayla ulaşılan sonuçlar, bu sistemin hafızaya etkilerini ortaya çıkardı. Çalışma ekibinden Julie Ribot, hastalık etmeni ile savaşan beyaz kan hücrelerini (akyuvar/lökosit) taşıyan damarların menenj adı verilen beyin zarında bulunduğunu söylüyor. Ribot açıklamalarına devam ederek, “Bu gerçekten oldukça önemli. Çünkü bu durum, beyin ve bağışıklık sistemimizin hasta olmadığımız zamanlarda bile sürekli iletişim halinde olduğunu gösteriyor” dedi.

Beyin ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişkinin varlığı, bağışıklık sistemi hücrelerinden T lenfositlerinin öğrenme ve davranışlarda anahtar öneme sahip olduğunu gösteren son çalışmalarla ortaya konmuştu. Ancak ekip bu çalışmaların ötesinde bir bağlantı arayışına girdi. Beyin zarına yerleşmiş olan T lenfosit hücrelerinin hafıza için önem taşıdığını düşünen biliminsanları, bu durumun analiz edilmesi için çeşitli deney düzenekleri geliştirdiler. Deneyler sonucunda buradaki bilişsel durumla ilgili olan molekülü keşfettiler. Bu molekül, iltihaplanma önleyici özelliği ile bağışıklığın sağlanmasında önemli bir role sahip olan IL-17 molekülüdür. Deneysel çalışmalar, bu molekülün, beynin hafıza merkezi olan hipokampüsteki beyin hücrelerinde üretkenliği arttıran bir tetikleyici görevi gördüğünü ortaya koymuştur.

Science Immunology dergisinde yayınlanan çalışmanın yürütücülerinden Silva-Santos, bu önemli molekülün vücudu alımının önemini vurgularken, vitaminlerin bu sürecin işleyişinde etkili olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/immune-system-lends-a-hand-to-the-brain