Massachusetts Hastanesi’nde çalışan araştırmacılar, yeni çalışmalarında, tümör hücrelerinin parlak renk almalarını sağlayacak yeni bir boyama tekniği geliştirdiler. Bu teknik yoluyla doktorların hastalığı güvenli bir şekilde teşhis etmesi ve tedaviye yanıtı izlemesi kolaylaşacak.
Beyin kanserinin tedaviden sonraki seyrini izlemek zor olabilir çünkü doku biyopsileri ve radyasyon gibi yöntemler beyni zedeleyebilir. EBioMedicine portalında yayımlanan çalışmada araştırmacılar, hastaların beyin ameliyatlarından önce içtikleri ve tümörlerini parlak pembe renge çeviren bir madde kullanarak bir alternatif geliştirip geliştiremeyeceklerini test ettiler.
5-aminolevulinik asit (5-ALA) adı verilen bu madde, şüpheli beyin kanseri ameliyatlarında kullanılmak üzere ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmış bir görüntüleme ajanıdır. Biliminsanları, bu maddenin beyin kanseri dışındaki hastalıklarda da kullanılıp kullanılamayacağını da test ettiler. Eğer kullanılabiliyorsa, kanserin nüks etme durumunun araştırılması için de bu maddeye başvurulabileceği düşünülmekteydi.
Biliminsanları, bu maddenin özellikle beyin kanseri varlığında işlediğini, buradaki kanserli hücrelerin floresan özellik göstermelerine neden olduklarını ve bu hücrelerden ayrılan belirli partiküllerin kana karışmasıyla birlikte, beyin kanserinin teşhisini kolaylaştıracak bir duruma yol açıldığını gözlemlemiştir. Ayrıca biliminsanları kana salınan partikül sayısının tümör hücrelerinin büyüklüğü ile de ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacı Bob Carter, “Kanda gördüğümüz bu durum, tümör dokusuyla doğrudan ilişkilidir ve bize tümör boyutu ile ilgili de bilgi verir” dedi. Bu stratejinin, nükseden kanserlerin belirlenmesinde de kullanılabileceği belirtilmekte.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2019-10-particles-blood-brain-cancer.html