Ana Sayfa Bilim Gündemi Araba kullanımının öğretildiği sıçanlarda, stres seviyelerinde azalma gözlendi

Araba kullanımının öğretildiği sıçanlarda, stres seviyelerinde azalma gözlendi

1911

Bilim insanlarına göre küçük arabaları kullanmayı öğrenmek sıçanların stres seviyesini azaltıyor. ABD Richmond Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 17 sıçandan oluşan bir gruba mısır gevreği parçaları vererek bu arabaları kullanmayı öğretti. Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Kelly Lambert’a göre sıçanlar, görev sırasında daha rahatlamış görünüyorlardı. Bu buluşun zihinsel hastalıklar için ilaçsız tedaviler bulunmasında büyük yardımı olabileceği düşünülüyor.

Sıçanlar sürmeyi nasıl öğrendi?
Dr. Lambert ve meslektaşları plastik bir kavanozu üstüne tekerlek monte edilmiş bir alüminyum bir plakanın üzerine yerleştirerek küçük bir elektrikli araba inşa ettiler. Bunun sonrasında ise bakır bir kablo yatay şekilde sol, sağ ve ortada birer çubuk oluşturacak
şekilde arabanın kabini görevini gören kavanozun içinden geçirildi.

Arabayı kullanmak için sıçanlar alüminyum plakanın üstüne oturup bakır kabloya dokunmaktaydı. Bunun sonucunda devre tamamlanıyor ve sıçanlar hangi yöne gitmek istediklerini seçebiliyorlardı. Araştırmacıların raporlarına göre aylarca çalışmanın sonucunda sıçanlar arabayı(ratmobile) nasıl hareket ettireceklerini öğrenmekle kalmayıp nasıl yön değiştireceklerini de çözdüler.

Neler buldular?
Deneydeki sıçanların bazıları laboratuvarlarda yetiştirilirken bazıları ise “daha zenginleştirilmiş alanlarda”, kısacası daha doğal ortamlarda yetiştirilmişlerdi. “Zenginleştirilmiş alanlarda” yetiştirilen sıçanların laboratuvar sıçanlarına göre çok daha iyi
sürücüler oldukları görüldü.

Testlerin ardından araştırmacılar sıçanlardan stres hormonu olan kortisosteron ve anti-stres hormonu olan dehydroepiandrosteron’u test etmek için dışkı örnekleri aldı. Bütün sıçanlarda dehydroepiandrosteron seviyesinin yükseldiği görüldü. Araştırmacılar bunu yeni bir beceri geliştirmiş olmanın tatminine bağlıyor. Dr. Lamber, araştırmanın zorlu psikiyatrik durumların tedavileri üzerindeki gelecek araştırmalara faydası olabileceğini belirtti.

Dr. Lambert “Şizofreni ve depresyon için henüz bir tedavi yok ve bir şeyler yapmalıyız” dedi ve ekledi: “Farklı görevlere ve farklı hayvan modellerine bakarak davranışın gerçekten nörokimyamızı değiştirebileceğine saygı duymamız gerektiğini düşünüyorum.”

Kaynak: bbc.com/news/world-us-canada-50167812