Ana Sayfa Bilim Gündemi Güneş Sistemi’nin yeni bir cüce gezegeni olabilir mi?

Güneş Sistemi’nin yeni bir cüce gezegeni olabilir mi?

509

Hygiea olarak bilinen asteroit kuşağındaki cüce gezegen ailesinin yeni bir üyesi olabilir.

Astronomların asteroit olarak sınıflandırdıkları Hygiea, cüce gezegen olabilmek için gereken dört şarttan üçünü karşılamış durumda: Güneş’in etrafında döner. O bir ay değil. Gerçek gezegenlerin yapabildiği gibi, yörüngesini diğer uzay kayalarından temizlememiştir. Ayrıca teleskop görüntüleri, Hygiea’nın neredeyse küresel bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum da onun cüce gezegen olarak sınıflandırılması için yeterli olabilir.

Uluslararası Astronomi Birliği tarafından yeniden sınıflandırılması durumunda Hygiea, güneş sistemimizde bulunan Pluto da dahil olmak üzere bir avuç cüce gezegene eklenecek. Araştırmacılar, 28 Ekim’de Nature Astronomy’de bir rapor yayımladı. Buna göre Hygiea, 430 kilometre boyuyla ve 950 kilometrelik çapıyla, güneş sistemimizde keşfedilen en küçük cüce gezegen olan Ceres’i yenecek.

Şili’deki teleskoptan alınan yüksek çözünürlüklü görüntüler, Hygiea’nın Ceres kadar yuvarlak olduğunu ve yüzeyinin lekelenmediğini doğruladı. Astronom Pierre Vernazza’nın öncülüğünde süren araştırmacılar için sürpriz oldu. Hygiea’nın 6.800’ün üzerinde küçük asteroitin oluşturduğu mahalini ve milyarlarca yıl önce meydana gelen bir çarpışmadan büyük bir krater görmeyi bekliyorlardı.

Vernazza’nın ekibi tarafından yürütülen bilgisayar simülasyonları da olası bir açıklama sunuyor: 2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce, tamamen parçalanmış Hygiea’nın ana vücudunda 100 kilometre uzunluğunda bir uzay kayası vardı. Kalıntıların çoğu, bugün görülen pürüzsüz ve küresel gövdeyi oluşturdu.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/hygiea-may-be-solar-system-smallest-dwarf-planet