Ana Sayfa Bilim Gündemi Günün Fotoğrafı: İnsan retinasının genetik haritası çıkarıldı

Günün Fotoğrafı: İnsan retinasının genetik haritası çıkarıldı

1751
0

İnsan retinasına bir bakış… Görsel üzerinde bulunan her bir nokta bir hücreyi temsil eder ve görselde yaklaşık olarak 20.000 tane nokta vardır. Aynı renge sahip olan noktalar ise aynı tipteki hücreleri temsil etmektedir.

Göz yapısı üzerine çalışma yapan biliminsanları, görme olayında önemli bir işlevi bulunan retina yapısını inceledi ve bu yapıdan yola çıkarak ayrıntılı bir gen haritası çıkardı. Gözün arka bölgesinde bulunan ince hücre katmanının ışığı nasıl algıladığını ve beyne nasıl mesaj gönderdiğini inceleyen biliminsanları, bu mekanizmanın nasıl işlediğine odaklandı.

Tüm insan hücrelerinin kaynak haritalarını oluşturmak için çalışma yürüten bir girişim olan Human Cell Atlas Project’in bir parçası olarak ilk haritalanan göz bölgesi retina oldu. Çalışma ekibi, retina üzerinde bulunan tüm ana hücre tiplerinin bir profilini oluşturdu ve bu hücrelerin genetik yapılarını inceleyerek çalışma çıktılarını raporlaştırdı. Işığın algılanmasını sağlayan ve görme olayının gerçekleştirilmesinde oldukça önemli bir yerde bulunan fotoreseptör hücreleri, optik sinir hattı boyunca mesaj iletilmesini sağlayan retina gangliyon hücreleri ile retinanın yapısını düzenleyen ve destekleyen hücreler incelendi.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/keeping-an-eye-on-the-eye