Rusya’da bir üniversitede çalışma yürüten biliminsanları, tümör oluşumu ile ilişkilendirilen genleri araştırdı. Scientific Reports’ta yayınlanan yeni çalışmada biliminsanları neoplazm olarak adlandırılan yeni doku oluşumunun evrimsel kökenlerine odaklandı.
Hastalık yapıcı etkiye sahip yeni doku büyümeleri olan tümörler, genetik değişikler yoluyla hücrenin düzenleme ve denetim mekanizmasında bozulmalar meydana getirir. Böylelikle hücreler çeşitli mekanizmalarda hata yapabilir hale gelir. Bu tümörler, iyi huylu veya kötü huylu olabilmektedir. İyi huylu tümörlerde kötü huylu tümörlere kıyasla daha yavaş bir büyüme ve metastaz yapmama gibi durumlar gözlenir. Bu türden tümör dokularının bulundukları bölgeden çıkarılması daha kolaydır. Ancak kötü huylu tümörler kanserleşmeye neden olurlar. İnsanların ölüm nedenlerine bakıldığında kanser hastalığı, kalp ve damar hastalıklarının ardından dünya genelinde ikinci sırada gelmektedir.
Biliminsanları, tüm tümör dokularında bulunan ve TSEEN genleri olarak adlandırdıkları yeni bir gen sınıfı keşfetti. Çalışmaya katılan bir biliminsanı araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunarak “Bu genlerin evrimsel rolüne odaklanırsak, yeni ilerici özelliklerin oluşumuna katkı sağladıklarını görebiliriz. TSEEN genleri, neoplazm dokularında çalışır ve bu nedenle tümör belirteci olarak kullanılabilirler” dedi.
Yeni araştırma, daha önce A. Kozlov tarafından ortaya koyulan bir yaklaşımı da doğruluyor. Bu yaklaşıma göre, insan vücudunda bulunan onkogen (tümörlerle ilişkili genler) sayısı, aynı canlı vücudunda bulunan farklı hücre tiplerinin sayısına karşılık gelmektedir. Ayrıca Kozlov’un yaklaşımı, onkogenlerin, tümör baskılayıcı genlerin ve hücrelerde farklılaşmalara neden olan genlerin evriminin aynı anda gerçekleştiğini ileri sürmüştü. Bu yaklaşım, tümörün işlevsizleşmesi yoluyla evrim hipotezine dayanmaktaydı. Bu hipotez, tümörlerin çeşitli işlevleri yitirmeleri ile birlikte vücut içerisinde yeni hücre tiplerinin, dokuların ve organların oluşabileceğini ve bu yolla evrimleşme gerçekleşebileceğini ifade etmektedir.
Bu yaklaşıma ilişkin ilerletici bulgular edindiklerini ifade eden Kozlov, “Çalışmamız, kanser sorunu henüz çözülemediği için büyük bir öneme sahiptir. Teorimiz yeni önleme ve tedavi stratejileri de önerir” dedi.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-12-evolutionarily-genes-tumors.html