Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek’in “Olağanüstü Nisan Sayısı”

Bilim ve Gelecek’in “Olağanüstü Nisan Sayısı”

7658
0

Sevgili Bilim ve Gelecek okurları, yazarları, dostları…
Sevgili bilim okurları…

Bilim ve Gelecek dergisini 16 yıldır tek bir ay bile aksatmadan elinize ulaştırdık. “Sıfır sermaye, sonsuz emek” sloganı ile yola çıktık ve tam da bu sayede Bilim ve Gelecek’i başta dergi emekçileri olmak üzere hepinizin katkılarıyla, kolektif emekle çıkarmaya devam ettik. Kendi küçük alanımızda dahi olsa emeğin sermayeye karşı üstünlüğünü kanıtladık.

Nisan sayımız da tüm yazıları ve bölümleriyle hazır. Fakat bu sayımızı ne yazık ki basılı olarak elinize ulaştıramayacağız. Malum nedenden dolayı dağıtım olanakları kısıtlı, satış noktaları kapalı ve okurların önemli bir kısmı evinden çıkamıyor. Bu nedenle okurlarımızla buluşmak için başka bir yol bulmak zorunda kaldık.

Nisan sayımızın tüm içeriğini Bilim ve Gelecek’in web sitesinde herkesin erişimine açık olarak yayınlayacağız. 1 Nisan Çarşamba gününden itibaren “Olağanüstü Nisan Sayısı” başlığı altında bütün makaleleri sitemizden okuyabileceksiniz. Aynı anda değil, yazıları ay içine yayacağız. Ay boyunca elimize ulaşacak diğer makaleleri de yayınlayacağız.

Bilim ve Gelecek’in güvenilir ve sağduyulu bir kaynak olarak her zaman olduğu gibi bugün ve bundan sonra da daha çok okura ulaşması önemli. Günümüzde iyice yaygınlaşmış olan safsataya ve şarlatanlığa, iyi niyetle de olsa yanlış bilgi yaymaya göğüs gerebilmek için okurlarımızı sosyal ağlarda Bilim ve Gelecek içeriklerini daha sık paylaşmaya çağırıyoruz.

Nisan sayısına “194. Sayı” demiyoruz; “Olağanüstü Nisan Sayısı” diyoruz. 194. Sayı hakkımızı kimseye, bir virüse dahi bırakmak istemiyoruz. Önünde sonunda bu salgın geçecek ve Bilim ve Gelecek tekrardan basılı olarak elinize ulaşacak. Fakat yayınımızı şimdilik bu şekilde sürdüreceğiz. Yazarlarımızdan yeni makalelerini iletmeye devam etmelerini de rica ediyoruz.

Biliyoruz, çok sayıda sağlık emekçisi okurumuz ve yazarımız var. Onlar bugün koronavirüs salgınına karşı en önde fedakârca mücadele ediyorlar. Hepsini sevgiyle, saygıyla -aramızdaki mesafeyi koruyarak- kucaklıyoruz.

Bilimsel düşüncenin ve yöntemin rehberliğiyle, toplumsal dayanışmayla, emek ile bu zorlu mücadeleden de başarıyla çıkacaktır Türkiye ve Dünya toplumları.

Sizlerden bir ricamız daha var. Bütün okurlarımızı, yazarlarımızı, dostlarımızı ve web yayını dolayısıyla bize yeni ulaşacak bilim okurlarını Bilim ve Gelecek’e e-abone olmaya davet ediyoruz. Yazılar nasıl olsa herkesin erişimine açık, e-abone olmaya ne gerek var diye düşünülebilir. Doğrudur. Bu koşullarda makalelere ulaşımı sadece abonelerimizle sınırlamak istemedik. Ama hem Bilim ve Gelecek’in gelecekte de sürekliliğini sağlamak hem de 16 yıllık büyük bir külliyata ulaşabilmeniz için e-abonelik katkılarınızı bekliyoruz.

En kısa zamanda basılı dergiyle de buluşmak üzere,
Bilimle kalın… Emekle kalın… Dostlukla kalın…

Bilim ve Gelecek


“Olağanüstü Nisan Sayısı”nın yazıları

– Güle güle İstanbul! / Prof. Dr. Mehmet Sakınç

– İklim krizinden korona krizine karmaşık sistemler ve toplum dinamikleri / Prof. Dr. Kerem Cankoçak

– Sosyal medyayı kime borçluyuz? / Dr. Emre Canpolat

– Eski soruyu bugün yeniden sormak: Akıl nedir? / Prof. Dr. Nebil Reyhani

– İslam düşüncesine göre insanın özgür iradesi var mı? / Prof. Dr. Hasan Aydın

– İlerlemecilik mi kurtuluşçuluk mu? / Ender Helvacıoğlu

– Mikrop avcıları: Roux ve Behring / Paul de Kruif

– Bilişim Dünyasından: Şirketlerin ve hükümetlerin yönettiği akıllı şehirler / İzlem Gözükeleş

– Geniş Açı: Dedektif Newton! / Prof. Dr. Sedat Ölçer

– Salatalığın evrimi / Gülseli Kırgıl

– Rivayet Muhtelif: Osmanlı için son şans: İkinci Viyana Kuşatması / Hasan Gören

– Düşü boynundaki yağlı ilmek olan bir yeni düzenci: Musa Çelebi / Özgün E. Bulut

– Matematik Sohbetleri: Mükemmel çözümler / Ali Törün

– Kitapçıl: Botaniğe açılan bir pencere: Darwin’in En Güzel Bitkileri / Gülseli Kırgıl

– Kitapçıl: Sonra her şey gözden kayboldu: Eşlikçi Kız / Melis Mine Şener Avşar

– Kitapçı Rafı: Ayın kitapları / Haz. Deniz Karakaş Şencan

– Nautilus: Sınavda sorulmayan konular / Özer Or