Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, koronavirüsün yayılımını değerlendirerek sağlıklı görünen ancak virüsü taşıyan kişilerin virüsün yayılımında etkili olduğunu ifade etti.
İzolasyonun önemini vurgulayan Fahrettin Koca, genç nüfusun hareketliliğinin virüs yayılımında etkili olduğunu söyledi ve bu konuda Bilim Kurulu tarafından çeşitli öneriler geliştirildiğini belirtti.
Bugün 16.160 test yapıldığını ifade eden Bakan Koca, 2786 yeni pozitif vaka olduğunu açıkladı, COVID-19 hastalığının tüm Türkiye’de görüldüğünü ve vaka sayısının 20.921’e yükseldiğini ifade etti. Bugün 69 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Bakan Koca, hayatını kaybeden kişi sayısının 425’e yükseldiğini duyurdu.
İl bazındaki vaka sayısı ve il bazında yaşamını yitiren kişi sayısı
Sağlık Bakanı illerdeki vaka sayısını ve il bazında yaşamını yitiren kişi sayısını da açıkladı. Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına göre İstanbul’da 12.231, İzmir’de 1105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka bulunuyor. Türkiye’deki 25 ilde can kaybının olmadığını ve 56 ilde virüs nedeniyle ölümlerin yaşandığını belirten Bakan Koca, İstanbul’da 210, İzmir’de 27, Kocaeli’de 14, Ankara’da 11 ve Konya’da 11 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ölüm oranının en yüksek olduğu ilin İstanbul olduğunu belirten Bakan Koca, açıklanan önlemlere uyulması gerektiğini vurguladı.
Yoğun bakımda yatan ve yaşamını yitiren kişi sayısına ilişkin oranlara değinen Fahrettin Koca, “Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64,4’ü 60 yaş üstü. Hayatını kaybeden hastaların yüzde 77,8’i 60 yaşın üzerinde. Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86,7 ve bu hastaların çoğu 60 yaşın altında. Yoğun bakımdaki hastalarımızın yüzde 74,4’ünde en az bir tane altta yatan hastalık var. Kaybettiğimiz hastalarda da bu oranın 64,2 olduğunu görüyoruz” dedi.
COVID-19 açısından riskli gruplara değinen Bakan Koca, astım, hipertansiyon, diyabet hastalıklarına sahip kişilere ilişkin oranları da açıkladı: “Astım hastalarının dağılım eğrisine baktığımızda 45-90 yaş arasında olduğunu görüyoruz. KOAH hastaları ile ilgili 55-90 yaş arasında seyrettiğini biliyoruz. Bu hastaların yaş farkı göstermeden vefat etme oranını koruduğunu görmekteyiz. Hipertansiyon vakalarıyla ilgili, daha çok 40-90 arasında görülüyor, yaşla birlikte hayatını kaybeden vakaların arttığını görüyoruz. Diyabet hastaları 40-85 arasında değişiyor, burada da yaşla birlikte hayatını kaybedenlerin oranı artıyor.”