Dünya 2020 yılının başından bu yana koronavirüs küresel salgınının etkisinde. Şubat ayından itibaren dünya genelinde uygulanmaya başlanan kısıtlamalar ile birlikte vaka sayısında düşüş yaşanmıştı ancak kısıtlamaların gevşetilmesiyle vaka sayıları eski seviyesine yükseldi, bazı bölgelerde durumun eskisinden daha kritik bir seviyede ilerlediği bildiriliyor. Türkiye’de ise Mart ayında duyurulan ilk vakanın ardından alınan önlemler ve kısıtlamalar 1 Haziran itibariyle gevşetilmişti. Kısıtlamalarda gevşemeye gidilmesinin koronavirüsün ülke içerisinde yayılmasına etki ettiği görülüyor.
Türkiye, kısıtlama uygulamadan ABD’den yolcu kabul ediyor
Dünya genelinde ilk uygulanan kısıtlamalar seyahat yasaklarıydı. Hem ülke içindeki hem de ülkeler arası seyahat kısıtlamalarıyla birlikte salgının yayılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştı. Bu noktada uygulanmaya başlanan uçuş yasakları da salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte bazı ülkelerde kısmen bazı ülkelerde ise bütünüyle kaldırıldı. Bununla birlikte Türkiye de, yurtdışına çıkışlara izin verilen ülkelerden yolcu kabul etmeye başladı. CNN tarafından hazırlanan, ABD vatandaşlarının hangi ülkelere gidebileceklerine ilişkin bilgilere yer verilen harita ve bilgilendirme metnine göre Türkiye, kısıtlama uygulamadan ABD’den yolcu kabul eden ülkeler arasında bulunuyor. ABD vatandaşlarına “açık” olan, yani herhangi bir şart belirtmeden ABD’den yolcu kabul eden ülkeler arasında Arnavutluk, Dominik Cumhuriyeti, Kosova, Maldivler, Meksika, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Tunus da bulunuyor. Hırvatistan haricindeki Avrupa Birliği ülkeleri ABD’den yolcu kabul etmiyor. Bir diğer istisna olan Avrupa Birliği üyesi İrlanda, ABD’den ülkeye turizm amaçlı ziyaretler yapılmasını istemiyor, uyarılara rağmen ülkeye gelen turistlerin 14 gün boyunca karantinada kalmaları talep ediliyor.
Diğer ülkelerin kısıtlamaları neler, kısıtlamalar ne kadar önemli?
ABD’den yolcu kabul eden ancak belirli kısıtlamalar ve uyarılar belirleyen ülkelerin talepleri genellikle COVID-19 testi ve ülkelere göre değişen sürelerde izolasyondan oluşuyor. Belirli ülkelere seyahat için “depozito” şartı bulunuyor, “depozito” ülkede hastalanmanız halinde tedaviniz için harcanacak ücreti kapsıyor. Örneğin ABD vatandaşları, Karayipler’de bulunan Antigua ve Barbuda ada ülkelerine gitmeden önceki yedi gün içerisinde COVID-19 testi yaptırmış ve negatif sonuç almış olmalı. ABD vatandaşlarının Barbados, Aruba, Kamboçya, Fransız Polinezyası, Saint Barthélemy gibi bölgelere gidişleri için seyahatten önceki 72 saat içinde COVID-19 testi yaptırıp negatif sonuç almaları gerekiyor. Ayrıca Kamboçya, ülkelerine seyahat edecek ABD vatandaşlarından 3000 dolar “COVID-19 depozitosu” talep ediyor. Hırvatistan ise, kişinin ülkeye giriş yaptığı andan 48 saat önce yapılıp negatif sonuç vermiş COVID-19 testi şartı koşuyor, ayrıca ülkeye gelen turistlerin 14 gün karantinada kalmaları gerektiğini belirtiyor. ABD vatandaşlarının seyahat edebilecekleri ülkeleri gösteren habere göre Türkiye, ABD vatandaşlarının ülkeye girişleri için herhangi bir kısıtlama uygulamıyor, test ve izolasyon şartı aramıyor. New York Times’ta yer alan habere göre ise, Türkiye’ye gelen yolcular termal kamera ile izleniyor ve COVID-19 semptomlarından biri olan yüksek ateş varlığında yolcudan test yaptırması istenebiliyor. Özetle Türkiye seyahat öncesinde değil, seyahat sonrasında yolcu Türkiye’ye ulaştıktan sonra belirti göstermesi halinde yolcudan test yaptırmasını isteyebilir.
Ülkelerin belirledikleri kısıtlamalar salgının küresel ölçekte yayılımına yeni katkılar sunulmaması adına oldukça önemli. Ülkeden çıkış için COVID-19 testi şartı koyulması, ülkeler arası yolculukların ardından izolasyonun sağlanması ve temel korunma yolları olan maske kullanımı ile sosyal mesafeye dikkat edilmesi gibi uygulamalarla zorunlu hallerde seyahat daha güvenli hale getirilebilir.
AB ülkeleri ve Türkiye’ye seyahat
Avrupa Birliği ülkeleri, AB içerisindeki ülkelerin vaka sayılarını ve güncel durumunu inceleyerek belirli hallerde AB içerisinde seyahate izin verse de, güvenli seyahat listesinde bulunanlar haricindeki ülkelerden yolcu girişlerine kapalı. Bu duruma ilişkin belirli istisnalar mevcut ve açıkça belirtilmiş durumda (bkz. https://reopen.europa.eu/en/map/DEU).
Haziran ayının sonlarında AB tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin güvenli seyahat listesinde yer almadığı açıklanmıştı. Listede Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay bulunmaktaydı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kısmen kaldırıldığını ve 4 Ağustos’tan itibaren İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’nın seyahat uyarısı dışında bırakılacağını duyurdu. Açıklamada, Türkiye’nin seyahat uyarısı dışında bırakılan illerine giden Almanya vatandaşlarının ülkelerine dönmeden 48 saat önce COVID-19 testi yaptırmış olmaları şartı belirtiliyor; testi pozitif çıkan Alman vatandaşlarının Türkiye’de tedavi olduktan sonra ülkeye dönmeleri gerektiği ifade ediliyor.
Kaynaklar:
https://edition.cnn.com/interactive/2020/07/travel/us-travel-bubble/index.html
https://www.duvarenglish.com/health-2/coronavirus/2020/06/30/turkey-excluded-from-eus-coronavirus-safe-travel-list/
https://reopen.europa.eu/en/map/DEU
https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/tuerkei-node/tuerkeisicherheit/201962#content_0