Ana Sayfa Bilim Gündemi Deneyler, kuş yuvalarının neden bu kadar sağlam olduğuna ışık tutuyor

Deneyler, kuş yuvalarının neden bu kadar sağlam olduğuna ışık tutuyor

679
0
Yeni deneyler, dal parçaları arasındaki temasın araştırılmasının, kuş yuvalarına benzer malzemeleri güçlendirmeye nasıl yardımcı olacağını ortaya koyuyor.

Kuşlar yuvalarını inşa etmek için herhangi bir dal seçmez. Her nasılsa, rahat ve dayanıklı bir yuva inşa etmek için uygun materyali seçiyorlar. Ohio Akron Üniversitesi’nde fizikçi olan Hunter King, “Bu beni büyülüyor” diyor. Bir dal parçasının (çubuğun) özelliklerinin yuvanın karakteristiğine nasıl dönüşeceğini anlıyorlar gibi duruyor. Bu ilişkinin “nasıl öngörüldüğüyle ilgili hiçbir şey bilmiyoruz” diyor King.

Bir kuş yuvası taneli (granüler) materyalin çok özel bir versiyonudur: Kum gibi bir sürü küçük nesneden oluşmuş bir madde. Physical Review Letters için hazırlanan bir rapor, King ve çalışma arkadaşlarının taneli (granüler) materyallerin özelliklerini anlamak için laboratuvar deneylerini ve bilgisayar simülasyonlarını birleştirdiğinden söz ediyor.
Bu deneylerde, bir piston bir silindirin içine dağılmış 460 bambu çubuğunu tekrarlı bir şekilde ezdi. Bilgisayar simülasyonu da araştırmacıların çubukların temas noktalarının neresi olduğunu görmelerine yarıyordu; ekip, bunun materyali anlamak için çok önemli olduğunu belirtiyor.

Yığına daha fazla güç uygulandıkça yığın daha da sıkılaştı, yani daha az deforme olmaya başladı. Piston ezdikçe, çubuklar birbirinin yanına kaydı ve temas noktalarının yerleri değişti. Simülasyonlar, bunun yığını daha da sıkılaştırarak daha fazla temas noktası oluşmasına yol açtığını ve bunun da esneme olmasını daha fazla engellediğini gösterdi.
Pistonun hareketleri devam ederken, yığının sıkışıklığında giderek daha az değişiklik olmaya başladı ki bu fenomene histerezis (esnek katıda iç sürtünme nedeniyle çekme geriliminden sonraki uzama ve gerilimden sonraki büzülmenin gecikmesi) denilir. Bu etki, materyalin, piston bastırdığı sırada, geri çekildiği duruma göre daha sıkı olmasına yol açıyor. Simülasyonlar, histerezisin, çubukların temas noktalarının yerleri değişmeden önce, çubuklar arasındaki ilk başta var olan sürtünmenin yenilmesi gerekliliğinden oluştuğunu gösteriyor.

Kaynak