Ana Sayfa Dergi Sayıları 88. Sayı Dişli sazancık balıklarının evrimindeki patlama

Dişli sazancık balıklarının evrimindeki patlama

Bilim Gündemi

783
0

Kaliforniya Üniversitesi-Davis’te (UC Davis) yapılan yeni bir araştırmaya göre, biri Karayip Adası’ndan diğeri de Meksika’nın Yucatan Yarımadası’ndan olmak üzere seçilen iki küçük balık grubu, bir organizmada bilinen en hızlı evrimleşme oranlarını gösteriyor.

Bu çalışmanın ilk yazarı olan yüksek lisans öğrencisi Chris Martin ve Kaliforniya Üniversitesi-Davis’den danışmanı Evrim ve Ekoloji Profesörü Peter Wainwright, Massachusetts ile Venezuela arasındaki bölgede 50 civarında dişli sazancık balığı türünün bulunduğunu ve hepsinin de birbiriyle büyük oranda aynı olduğunu belirttiler.

Martin, “İki yer dışında dişli sazanların hepsi aynı görünüp, aynı davranıyorlar; kaya döküntüleri ile kayaların dışındaki yosunları yiyerek besleniyorlar.” dedi.

Martin, Bahamalar- San Salvador Adası’ndaki tuzlu ve sığ göllerde bulunan üç dişli sazan balığı türünden ikisinin küçük salyangoz ve karideslerle, bir türün ise diğer balıkların pullarıyla beslendiğini ortaya çıkardı. Martin pul yediği bilinen başka bir sazan türü olmadığını belirtiyor.

Asıl olarak Yucatan bölgesinden olan sazan balıkları arasında bir tanesi diğer balıkları yiyerek beslenirken diğeri ise planktonlarla besleniyor. Ne yazık ki, artık vahşi hayatta bu balıklar bulunmuyor. Sadece laboratuvarlarda ve akvaryumlarda bulunuyorlar.

Martin’in türler için oluşturduğu evrimsel haritasına göre sazan balıkları kendi beslenmelerine uygun çene yapıları oluşturacak evrimsel değişiklikleri geçirdiler.

Eğer bütün sazan balıklarının evrimi durmadan genişleyen bir bulut gibiyse, Martin’in Yucatan ve San Salvador Adası’nda bulduğu dişli sazancık balıkları bulutun içindeki havai fişek patlaması gibiler. Martin’e göre, onlar diğer sazan balıklarıyla karşılaştırıldığında 130 kat daha hızlı bir değişim geçirerek evrim hızında bir patlama gösterirler.

Bu iki bölgedeki sazan balıklarının böylesine hızlı değişim geçirmelerinin sebebi kesin olarak bilinmiyor. Her iki bölgedeki göl suları da sıcak ve tuzlu ancak sazan balıklarının yaşadığı diğer yerlerde de bu böyle. Fakat aynı göllerde bulunan sivrisinek balıkların değişimlerinde hiçbir hız belirtisi görülmemektedir.

Martin, melezleri de içeren yavru laboratuvar balıklarını kullanarak ve gelişip gelişmediklerini görmek için göle geri dönerek araştırmasına devam etmektedir. Martin, melez spektrumunun dışında da başarılı olan balıkları görmeyi umuyor.

Araştırma The Evolution (Evrim) dergisinde online olarak yayınlandı. Martin Ulusal Bilim Kurumunda (National Science Foundation ) lisansüstü araştırma görevlisidir.

San Salvador Adası’ndan olan bu sazan balığı, diğer balıkların pullarını yemesiyle bilinen tek türdür. (Chris Martin, UC Davis)

 

Kaynak: ‘Explosive’ Evolution in Pupfish (1 Mayıs 2011)

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110427101530.htm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz