Hazırlayanlar: İrem Yiğit – Ertan Koç – Ufuk Süngü – Sinan Gözcü – Emre Alagöz – Umut Çalışkan – Mahmut Tekeş – Ö.Can Özüdoğru
Jüpiter: Gün batımından hemen sonra Doğu ufkunda yeri alan Jüpiter gün doğumuna kadar gökyüzünde parlıyor. 5 Ocak’ta Dünya’ya en yakın konuma gelen gezegen, gözlem için harika koşullar oluşturuyorlar. Orta boyutta bir teleskop ile kuşakları gözlemlenebilir.
Merkür: Gün doğumu ile gökyüzünde yerini alan Merkür, Güneş’e yakınlığı dolayısı ile bu ay gözlemlenemeyecek.
Mars: Gece yarısından sonra Doğu ufkundan yükselen Mars gece boyunca gözlemlenebilir. 23 Ocak’ta ise gece yarısından hemen sonra Doğu ufkunda Ay ile yakın konumda olacak.
Venüs: Gün batımından hemen önce Güney Batı ufkunda parlayan Venüs, 2 Ocak’ta Ay ile yakın konumda olacak.
Satürn: Gece 04:00 civarı Doğu ufkundan yükselmeye başlayan Satürn, ay boyunca giderek daha uzun bir gözlem süresine sahip olacak. 25 Ocak’ta ise Ay ile yakın konumda gözlemlenecek.
Dörtlük göktaşı yağmuru
Yeni yıla Dörtlük (Quadrantid) göktaşı yağmuru ile gireceğiz. Göktaşı yağmuru 3-4 Ocak arası maksimum düzeye ulaşacak ve saat 40-60 adet göktaşı düşecek. Dörtlük Göktaşı yağmuru 2003 EH1 isimli asteroitin parçacıklarından oluşuyor. Çoban Takım Yıldızı’ndan saçılacak Göktaşı Yağmuru Gece saat 04:00 ile 05:00 civarında maksimuma ulaşacak gözlem için tek yapmanız gereken karanlık bir yere uzanıp gökyüzünün o eşsiz güzelliğini seyretmeniz…
AstroNOT: Henüz tarihler 1973 yılını gösterdiğinde uzay boşluğunda sadece insan yapımı 5000’den fazla nesne dolaşıyordu. Şu anda ise Dünya çevresinde dönüp duran 22.000’den fazla nesne var. Saniyede 20 km hızla ilerleyen insan yapımı bu çöpler uydular için büyük tehlike oluşturuyor.