Ana Sayfa Bilim Gündemi Çevre kirleticilerine maruz kalma, bağışıklık sistemini nesiller boyu etkiliyor

Çevre kirleticilerine maruz kalma, bağışıklık sistemini nesiller boyu etkiliyor

468
0

Yeni çalışmada biliminsanları, yaygın olarak gözlenen bir endüstriyel kirliliğe anneden aktarım yoluyla maruz kalma durumunun, yavruların bağışıklık sisteminde zarara sebep olacağı ve bu zararın vücudun savunmasını zayıflatarak kişiyi enfeksiyonlara açık hale getireceği çıktılarına ulaştı.

Cell Press dergisinde yayımlanan çalışma, deney hayvanları üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmanın yürütücülerinden olan Paige Lawrence, “Vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini incelemesi açısından bu çalışma, ebeveynlerinizin yaşamını sürdürdüğü çevrenin önemine ışık tuttu” açıklamalarında bulundu. Çevresel kirleticilere maruz kalmanın nesiller boyu üreme, solunum ve sinir sistemi işlevini etkileyebileceği gösterilmiş olsa da, yeni araştırma ilk kez bağışıklık sisteminin de etkilendiğini göstermektedir. Bağışıklık sisteminin bu çok jenerasyonlu zayıflama durumu, mevsimsel ve pandemik grip olaylarını açıklamaya yardımcı olabilir.

Yıllık grip aşısı bazı insanlara diğerlerinden daha fazla koruma sağlar ve pandemik grip salgınları sırasında bazı insanlar ağır hastalanırken, diğerleri enfeksiyonla savaşabilir. Yaş, virüs mutasyonları ve diğer faktörler bu varyasyonun bir kısmını açıklayabilirken, genel popülasyonda bulunan grip enfeksiyonuna verilen yanıtların çeşitliliği tam olarak hesaba katılmaz. Lawrence, “Enfekte olduğunuzda veya grip aşısı olduğunuzda, bağışıklık sistemi, belirli türdeki beyaz kan hücrelerinin üretimini tepki olarak artırır” açıklamalarında bulundu ve ek olarak “Beyaz kan hücrelerinin tepkisi büyüdükçe, vücudun bir enfeksiyonla başarılı bir şekilde savaşabilme yeteneği artıyor” dedi. Çalışmada, araştırmacılar hamile fareleri, endüstriyel üretimin bir yan ürünü olan ve “dioksin” adı verilen kimyasala maruz bıraktılar. Bu kimyasallar, sonunda hayvanları bütünüyle etkiledi. Dioksinler ve PCB’ler, hayvansal gıda ürünlerinde daha yüksek konsantrasyonlarda bulunurlar. Farelerde zayıflamış bağışıklık tepkisi sadece anneleri dioksine maruz kalan farelerde değil, aynı zamanda sonraki nesillerde gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, bu etkinin dişi farelerde daha belirgin olduğunu da keşfettiler.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191002144257.htm