Gökbilimciler, yeni bir karadelik ya da bilinen en büyük nötron yıldızını keşfettiklerini duyurdu. Ancak keşfedilen bu nesnenin hangi türde olduğu henüz netleşmiş değil.
Bu nesne, Auriga takımyıldızından 10,000 ışıkyılı uzaklıkta, kırmızı dev bir yıldızın etrafında yer alıyordu. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Todd Thompson, daha önceki kara delik keşiflerinin çok daha büyük nesneler içerdiğini söyledi. Keşfedilen nesnenin fark edilmesi, o nesnenin bulunduğu bölgede gerçekleşen bir reaksiyon ile evrenin her yerine yayılan güçlü yerçekimi dalgalarının tespiti ile gerçekleşti.
Auriga’daki karadelik, bazı özellikleri ile benzersiz durumda. X ışını üretemez ve aynı zamanda keşfedilen en küçük kara delik gibi görünüyor. Thompson, bu kara deliğe ilişkin olarak “Gökyüzündeki arkadaşlarına kıyasla X ışını emisyonuna sahip olmak için çok fazla etkileşime girmeyen bir kara delik. Kara delikler etrafımızda görünmeden dolaşıyorlar” dedi.
Gözlemlerinden bahseden Thompson, “Güneş’in kütlesinin yaklaşık üç katı büyüklüğünde olan bir yıldız, her 83 günde bir görünmeyen bir gökyüzü nesnesi tarafından ileri geri çekiliyordu” dedi. Ardından araştırma ekibi, bu yıldızın yerini tespit etmek için kütlesi bilinen yıldızı da kullarak bir matematiksel hesaba girişti. Hâlâ belirsizlikler olsa da bu hesabın sonucunda iki varsayıma ulaşıldı. Bu varsayımlardan biri, bu nesnenin son derece küçük bir kara delik olabileceği yönünde. Diğeri ise bu nesnenin çok büyük boyutlu bir nötron yıldızı olabileceğini işaret ediyor.
Thompson, bu nesnenin oluşumu ile ilgili en iyi tahminlerinin bu nesnenin ömrünü tamamlayan bir yıldız tarafından üretilmiş olabileceği yönünde olduğunu söyledi. Bu yıldızın başlangıçta bir nötron yıldızı üreteceği ancak yıldız patlaması sonucu etrafa saçılan materyalin yıldızın yüzeyine geri düşmesiyle birlikte kara delik oluşumu için kütle kazanılmış olabileceği düşünülmekte. Bu nesne, bir kara delik için olan en düşük kütleye ve bir nötron yıldızı için mümkün olan en büyük kütleye sahip.
Kaynak: https://cosmosmagazine.com/space/astronomers-find-a-small-black-hole-or-a-giant-neutron-star