Ana Sayfa Bilim Gündemi 60 milyon yıllık dinozor fosilinde insanları da etkileyen bir hastalığa rastlandı

60 milyon yıllık dinozor fosilinde insanları da etkileyen bir hastalığa rastlandı

1620
0

Kanada’nın güneyinde yer alan Alberta bölgesinde genç bir dinozora ait fosilleşmiş kuyruk yapısı üzerinde 60 milyon yıllık olduğu düşünülen bir tümöre rastlandı.

Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar, LCH hastalığı ile ilişkili olan iyi huylu bir tümörün varlığını raporladı. Bu hastalık 10 yaşın altındaki çocukları etkileyebilen, nadir gözlenen ağrılı bir hastalıktır. Indiana Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi’nden biliminsanlarının da destek verdiği çalışma, 10 Şubat günü Scientific Reports portalında yayınlandı.

Araştırmada yer alan Prof. Rothschild ve Tanke, 66 ila 80 milyon yıl önce gezegenimiz üzerinde yaygın olan, otçul ve genç bir dinozorun kuyruk omurlarında olağandışı bir yapının varlığını keşfettiler. Bu dinozorun omurga yapısında büyük boşluklar yer alıyordu. Bu boşluklu yapının şekli araştırmacıların dikkatini çekti. Biliminsanları, bu boşluklu yapının LCH hastalığı ile ilişkili olan tümörlerin omurga üzerinde ürettikleri boşluklara benzer olduğunun altını çizdi. Çok ağrılı bir hastalık olan LCH hastalığı ile ilişkili tümörlerin çoğu 2 ila 10 yaşları arasındaki çocuklarda gözlenir. Kemikleri etkileyen bu hastalıkta tümörler, genellikle müdahale olmadan kendiliğinden yok olur.

Kazı çalışmaları yoluyla elde edilen fosil kalıntıları üzerinde yapılan mikro-BT analizi, yüksek çözünürlüklü ve büyütülmüş görüntülerin elde edilmesine olanak sağladı. Dinozor omurları analiz çalışmalarında kullanılacak makineler aracılığıyla tarandı. Bu fosil kalıntısı üzerindeki tümör yapısının ve onu besleyen kan damarlarının 3 boyutlu görüntüsü elde edildi. Makro ve mikro düzeydeki analizler, fosil kalıntısı üzerinde inceleme yapılan canlının LCH hastalığı taşıdığını ortaya çıkardı. Böylelikle LCH hastalığı bir dinozor üzerinde ilk defa gözlendi. Çalışmanın yürütücülerinden olan biliminsanları, bu hastalığın insanlara özgü olmadığını ve 60 milyon yıldan fazla süredir görülmeye devam ettiğini ifade ediyor.

Biliminsanları, gelişen teknoloji ile birlikte hastalıkların gelişimini ve davranışını araştıran evrimsel tıp alanında büyük gelişmeler sağlandığını vurguluyor. Bazı hastalıkların nasıl evrimleştiğini ve nasıl var olmaya devam ettiğini anlayabilirsek etkili tedavi yöntemleri geliştirmek için avantaja sahip olacağımız ifade edilmekte.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-02-disease-fossilized-dinosaur-tail-afflicts.html