Çin’den dünya geneline yayılım gösteren koronavirüs kökenli COVID-19 hastalığı yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 14 Mart gününe ilişkin yayınladığı raporda COVID-19 hastalığının son 24 saat içinde 13 ülkede daha görüldüğü ifade edildi. Böylelikle koronavirüs enfeksiyonlarına rastlanan ülke sayısı 135’e çıkmış oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda yer verilen bilgilere göre dünya genelinden toplamda 142.539 enfeksiyon vakası bildirimi yapıldı. Enfeksiyon vakalarının 9769 tanesi son 24 saat içerisinde DSÖ’ye bildirilen vakalardan oluşuyor.
SARS-CoV-2 koronavirüsü kökenli COVID-19 hastalığının ilk görülmeye başladığı günlerden bu yana dünya genelinde 5393 kişi yaşamını yitirdi. 14 Mart günü yayınlanan rapora göre son 24 saat içerisinde 438 ölüm vakası bildirildi.
Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa pandeminin merkezi
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin merkezinin Avrupa olduğunu yineledi. 13 Mart günü DSÖ Genel Direktörü tarafından yapılan açıklamayla pandeminin merkezi Avrupa olarak işaret edilmişti. Direktör, “Avrupa şimdi Çin dışında, dünyanın geri kalanından daha fazla vaka ve ölüm bildiren pandeminin merkez üssü haline geldi” açıklamalarında bulunmuştu. 14 Mart raporunda bu ifadeler yinelendi ve Avrupa’daki yayılıma dikkat çekildi.
14 Mart gününe ilişkin DSÖ raporuna göre İtalya’da toplamda 17.660 enfeksiyon vakası bildirimi yapıldı. Vaka bildirimlerinin 2547 tanesi son 24 sat içinde gelmiş. İtalya’da koronavirüs kökenli COVID-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren insan sayısı 252 artışla 1268’a yükseldi. İtalya’daki durum kritikliğini koruyor. İtalya’nın ardından Avrupa’dan en çok vaka bildirimi yapan ülke İspanya, ülkeden toplamda 4231 vaka bildirimi yapılmış. Bu vaka bildirimlerinin 1266 tanesi son 24 saat içerisinde gelmiş. Son bir gün içerisinde gelen bini aşkın vaka bildirimi, İspanya’daki yayılımın artarak sürdüğünü gösteriyor. İspanya’yı Fransa ve Almanya takip ediyor. Bu ülkelerde de vaka bildirimleri artış göstermekte.
Dünya genelindeki önlemler
BBC’ye açıklamalarda bulunan İngiltere yönetiminden bir yetkili, ülke genelindeki kalabalık etkinliklerin yakında yasaklanacağını belirtti. Yine ülkede bulunan bazı havayolu şirketleri salgının hızla yayıldığı Avrupa kentlerine uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Amerika, seyahat yasağı uygulanan ülkeler kapsamına İngiltere ve İrlanda’yı da aldı. Fransa, restoranlar, kafeler, sinemalar ve gece kulüpleri gibi pek çok mekânın kapatılacağını duyurdu. Norveç, pazartesi gününden itibaren ülkedeki tüm liman ve havalimanlarını kapatacağını açıkladı. İspanya, koronavirüs kökenli hastalığın yayılımını göz önünde bulundurarak olağanüstü hal ilan etti ve ülke genelinde iki hafta boyunca karantina uygulanacağını bildirdi.
Çin’deki durum: 24 saat içinde sadece 18 vaka bildirimi yapıldı
14 Mart günü Çin’den sadece 18 vaka bildirim yapılmış. Bu artış ile birlikte Çin’de enfeksiyon tanımlaması yapılan insan sayısı 81.021’e yükselmiş durumda. Çin’in koronavirüs salgını ile mücadelesindeki başarılı uygulamalarının vaka sayısındaki azalmada etkili olduğu belirtiliyor. Çin dışındaki vaka sayısında ise katlanan bir artış yaşanıyor. Çin dışındaki ülkelerden bir gün içerisinde 9751 vaka bildirimi yapılmış.
Türkiye’deki durum: Vaka sayısı altıya çıktı
11 Mart günü ilk vaka bildirimi yapılan Türkiye’de de vaka sayısında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklamaya göre Türkiye’deki vaka sayısı altıya yükseldi. Son vakanın umreden dönen bir kişi olduğu belirtildi. Umreye giden 21 bin kişinin ülkeye dönüşü sonrası 14 günlük karantina süresine uyması gerektiği vurgulanıyor. Sağlık Bakanı sosyal medya hesabından, “Umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi maalesef pozitif çıktı. Yeni vakalardan endişeliyiz. Lütfen ziyaretçi kabul etmeyin. Sağlık taramasından geçmiş olmak sıfır risk anlamına gelmez” açıklamalarında bulundu.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle hapishanelerde alınması gereken tedbirler
Aralarında Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve meslek odalarının bulunduğu dokuz kurum tarafından yapılan ortak yazılı açıklamayla koronavirüs pandemisi nedeniyle hapishanelerde alınması gereken önlemlere dikkat çekildi.
Konuya ilişkin detaylı haberi okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü’nden bilgilendirici video
Dünya Sağlık Örgütü, SARS-CoV-2 virüsünden korunmak için gerekli olan önlemlerin yer aldığı bir video hazırladı. Söz konusu videoyu dünya genelindeki hemen her dile uyarlayan DSÖ, tedbir almanın önemini vurguluyor.
Kaynak: WHO; WHO; BBC Türkçe