Ana Sayfa Bilim Gündemi Koronavirüs pandemisi 15 Mart raporu | Türkiye’deki vaka sayısı 18’e yükseldi

Koronavirüs pandemisi 15 Mart raporu | Türkiye’deki vaka sayısı 18’e yükseldi

923

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 15 Mart günü dokuz yeni bölgede enfeksiyon vakaları tespit edildi. 24 saatlik süre içerisinde yapılan 10.982 enfeksiyon vakası bildirimi ile birlikte dünya genelinden gelen vaka sayısı toplam 153.517’e yükseldi. 15 Mart günü gece saatlerinde Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre ülke genelindeki enfeksiyon vakası sayısı 18’e yükselmiş durumda.

Dünya genelindeki durum

SARS-CoV-2 virüsünün çıkış noktası olan Çin’den 24 saat içerisinde 27 vaka bildirimi yapıldı. Çin’de enfeksiyon kaynaklı 10 ölüm ile birlikte salgının başladığı ilk günden bu yana yaşamını yitiren insan sayısı 3204’e yükseldi. Çin’deki yayılım kontrol altına alınmış gibi görünse de Çin dışındaki yayılımda artış yaşanıyor. 15 Mart günü Çin dışından 10.955 vaka bildirimi yapılmış ve sadece 24 saatlik süre içerisinde ölü sayısı 333 artış göstermiş. Dünya genelindeki yayılım, önlem almada geç kalan veya hâlâ yeterli önlemi almamış ülkeler açısından riskin şiddetli bir biçimde sürdüğünü gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandeminin merkezi olarak işaret ettiği Avrupa’da enfeksiyon vakaları ve ölümler artışta. DSÖ’nün 15 Mart günü yayınladığı rapora göre, İtalya’daki vaka sayısı 24 saat içerisinde gelen 3497 kişilik artış ile 21.157’ye yükseldi. İtalya’da salgının başladığı günden bu yana 1441 ölüm gerçekleşti. Ölümlerin 173’ünün bir günde gerçekleştiği kaydedildi.

DSÖ’nün 15 Mart gününe ilişkin raporuna göre, İspanya’da bir gün içerisinde bildirilen vaka sayısı 1522 seviyesinde. İspanya’daki toplam vaka sayısı ise 5753’e yükseldi. Enfeksiyon vakaları açısından İtalya ve İspanya’yı Fransa ve Almanya takip ediyor. Her iki ülkeden de bine yakın vaka bildirimi yapılmış.

Avrupa ülkeleri yayılımın sınırlandırılması için çeşitli tedbirler almaya başladı. İspanya’da gerekli ihtiyaçlar dışında kişilerin dışarı çıkışı yasaklandı. Fransa’da kafeler, eğlence mekanları ve pek çok dükkan kapatıldı. Hollanda’da camiler kapatıldı, hafta içerisinde mahkemelerin de kapatılması bekleniyor.

SARS-CoV-2 virüsünün yayılım gösterdiği ülkelerden bir diğeri ise İran, ülkeden bir gün içerisinde 1365 vaka bildirimi yapılmış. Toplam enfeksiyon vakasının 12.729’e yükseldiği belirtilmekte. Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri, henüz yüksek oranda vaka bildirimi yapmamış ancak enfeksiyon vakalarının yayılımından endişe duyulan Irak’ı ziyaret ederek salgın önleme çalışmalarını inceledi.

Türkiye’deki durum: Vaka sayısı 18’e yükseldi

Türkiye’nin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece saatlerinde yaptığı açıklamayla Türkiye’deki vaka sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu. Koca söz konusu mesajında, “Az önce açıklanan ve yeni olan vaka sayısı, toplam 12’dir. Bunlardan 2’si ilk vakamızın temas çevresindendir. Şu ana kadar toplam vaka sayımızsa 18’dir. Vaka sayısı bilgisi açık, tam olarak bu şekildedir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: WHO; BBC Türkçe

Önceki İçerikKoronavirüs pandemisi 14 Mart raporu | Türkiye’deki vaka sayısı altıya çıktı
Sonraki İçerikKoronavirüs ve ekonomi | Prof. Dr. İzzettin Önder: Türkiye de bu krizden etkilenecek