Heyecan verici bilimsel bir keşfe göre Antarktika her zaman bu kadar soğuk değildi ve kıtanın bazı bölümleri yağmur ormanlarıyla kaplıydı. Alfred Wegener Enstitüsü öncülüğündeki uluslararası bir araştırma grubu, bir zamanlar, Antarktika’nın ılıman yağmur ormanlarına ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Keşfedilen fosil kökleri, polen ve sporlar, 83-93 milyon yıl önce, Kretase Dönemde, Batı Antarktika kıyılarının ılıman bir iklime sahip olduğunu, bataklıkları ve yağmur ormanlarını barındırdığını doğruluyor.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın, iklim tarihi ve geleceği hakkındaki bilimsel kavrayışımızı yeniden şekillendirmesi bekleniyor. Sözü edilen dönemde yaz sıcaklıklarının Antarktika’da 25 °C’ye kadar yükseldiği ve yaz sıcaklıkları yıllık ortalamasının 19 °C’ye, nehirlerdeki ve bataklıklardaki su sıcaklıklarının 20 °C’ye kadar ulaştığı ve yağış miktarının bugünün Galler’inkine benzediği aktarıldı. Araştırmacılar yaptıkları basın açıklamasında, bu sıcaklıkların sadece Antarktika’da bir zamanlar buz tabakası olmadığını değil, aynı zamanda atmosferik karbondioksit konsantrasyonunun bugüne kadarki iklim modelleri tarafından belirtilenden çok daha yüksek olduğunu gösterdiğini de belirttiler.
Biliminsanları şimdi yeni soruları yanıtlamaya çalışıyorlar.
Antarktika kabaca 90 milyon yıl önce bu kadar ısınmışken, daha sonra Dünya’nın bu kadar dramatik bir şekilde soğumasına neden olan şey neydi? Gerrit Lohmann, bu soruya, “İklim simülasyonlarımız henüz tatmin edici bir cevap vermedi” diyor ve ekliyor “Bu keskin dönüşlerin nedenlerini bulmak artık uluslararası iklim araştırma topluluğu için önemli bir zorunluluktur.”
Kaynaklar: https://www.awi.de/en/about-us/service/press/press-release/a-sensational-discovery-traces-of-rainforests-in-west-antarctica.html
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2148-5