Ana Sayfa Dergi Sayıları 96. Sayı ‘Cemaatbaşı’nın dini ve bilimi

‘Cemaatbaşı’nın dini ve bilimi

128
0

Geçtiğimiz sayının kapak dosyası (F-Tipi Bilim: Hoca’nın İlmi) oldukça ilgi çekti ve tartışıldı. Tahmin edebileceğiniz gibi farklı tepkiler aldık. Küfür ve tehdit eden de vardı, son derece olumlu bir iş yaptığımızı vurgulayan da. Fakat asıl dikkatimizi çeken olgu, Fethullah Gülen’in klasik İslamcılıkla da uyuşmayan sahte bilimlere, safsatalara olan merakının kimse tarafından bilinmemesiydi. “Cemaatbaşı”nın ruh çağırmayı, falcılığı, muskacılığı, medyumculuğu, parapsikoloji, telekinezi, çatal-kaşık bükme gibi şarlatanlıkları olumlaması ve düşüncelerine kanıt olarak sunması çoğu kişiyi şaşırtmıştı. Demek ki insanlar Fethullah Hoca’dan -örneğin Adnan Hoca gibilerinden bekleyebilecekleri- bu derecede bir bilim dışılığı beklemiyorlardı. Bu olgu, toplum içinde cemaate ilişkin yaratılan gerçek dışı olumlu imajın ne kadar yaygınlaştığının bir göstergesidir.

Oysa Fethullah Hoca’nınki gibi post-modern cemaatlerin yapısına tam da uygun bir durumdur bu. Bir yandan bilimin sos olarak kullanılması, diğer yandan büyücülük ve tabii yoğun bir dincilik… Küresel kapitalizmin dini böyle bir din, bilimi de böyle bir bilim!

Önümüzdeki sayılarda, gerek din gerekse bilim kisvesi altında yapılan şarlatanlığın, hurafeciliğin her türünün gerçek yüzünü ortaya sermeye devam edeceğiz.

***

Arkadaşımız Baha Okar’ın da yargılandığı düzmece Devrimci Karargâh davasına 6 Şubat Pazartesi günü devam edilecek. Gerek sanıklar gerekse avukatları daha önceki duruşmalarda iddianamede delil diye sunulan saçmalıkları tek tek çürüttüler. Bu dava iddianamesi ve duruşmalarıyla bir komedi, ama düzmece iddialarla insanların hayatına 1,5 yıldır tamamen hukuksuz ve haksız biçimde el konulmasıyla bir trajedidir. Okurlarımızı ve duyarlı insanları 6 Şubat saat 13.00’de Beşiktaş Adliyesi’nde görülecek duruşmaya çağırıyor, Baha Okar’a ve haksız yere tutuklanan tüm devrimcilere özgürlük talebimizi yineliyoruz.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın 50 Soruda dizisi devam ediyor. Değerli bilim insanları Sibel Özbudun ve Gülfem Uysal’ın kaleme aldığı “50 Soruda Antropoloji”, dizinin 12. kitabı olarak Şubat ayı içinde elinizde. Kitabın içeriğine ilişkin geniş bilgiyi elinizdeki sayının “Antropoloji nedir?” başlıklı dosyasında bulabilirsiniz. 50 Soruda dizisi, Alâeddin Şenel’in editörlüğünde hazırlanan “50 Soruda Bilim ve Bilimsel Yöntem” adlı kitap ile devam edecek. Öte yandan 10 kitaplık üçüncü paket için yola çıktığımızı ve bazı kitapların hazırlanmaya başlandığını da ekleyelim.

Ön kapağımızda kullandığımız çizim değerli çizer Semih Poroy’a ait. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Dostlukla kalın…