Ana Sayfa Bilim Gündemi “Hızlı yaşa, genç öl”: Bazı kuşlar neden daha hızlı olgunlaşır?

“Hızlı yaşa, genç öl”: Bazı kuşlar neden daha hızlı olgunlaşır?

638
0

Biliminsanları, bazı hayvanların iklim değişikliklerine ve habitatlarında yıkıma varan tahribatlara nasıl adapte olduklarını araştırdıkları çalışmalarında bazı kuşların neden daha hızlı yaşayıp, daha genç öldüklerinin tahmin edilmesine yardımcı olacak bulgulara ulaştı.

Sheffield Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, bazı kuş türlerinin gelişiminin neden diğerlerinden daha uzun sürdüğü de incelendi. Nature Communications portalında yayınlanan çalışma, kuş türlerinin yaşantılarındaki çeşitliliği açıklarken yaşam tarzını, çevreyi, türlerin evrimsel tarihi ile bireylerin beden büyüklüğünü ele alan ilk araştırma oldu. Araştırmaya göre, vücut büyüklüğü, güvenlik, ebeveynlik gibi durumlar bir kuş türünün bireylerinin olgunlaşmasında etkilidir; biliminsanları bu çeşitliliği anlamak için binlerce kuş türü üzerinde incelemelerde bulundu.

Organizmaların tamamı üreme ve hayatta kalma arasında kurulan farklı bir dengeye sahiptir. Birini seçip, diğerinden vazgeçmek üzerine kurulu bu denge için farklı kuş türlerinde farklı uyum stratejileri vardır. “Hızlı yaşa, genç öl” stratejisine sahip kuş türlerinin gelişimini hızlandıran araştırmacılar, türlerin kısa sürede üretebilecekleri yavru sayısının en üst seviyeye çıktığını gördü.

Çalışmanın yürütücüsü Dr. Chris Cooney, “Döllenmiş bir yumurtanın bir yetişkine dönüşmesi sırasında geçen süre hayvanlar arasında değişim gösterir. Örneğin bir filin yetişkinliğe ulaşması neredeyse 10 yıl alırken, bir meyve sineği birkaç gün içerisinde tamamen büyür. Bu olağanüstü çeşitlilik kuş türleri arasında da gözlenir. Albatrosların yetişkinliğe ulaşma süresi bir yıl alırken, İngiliz bahçe ötücükuşu için bu süre bir aydan biraz daha uzundur. Bir türün bireylerinin gelişiminin ne kadar sürede gerçekleşeceğini anlamada yaşam tarzının ve ortamın belirli yönlerinin önemli olduğunu gördük” açıklamalarında bulundu.

Çalışmanın çıktıları, daha az yırtıcının bulunduğu daha güvenli ortamlarda yaşayan ve üreyen kuşların, daha uzun sürede geliştiklerini gösterdi. Ayrıca göçmen kuşların gelişiminin çok daha hızlı olduğu keşfedildi. Araştırma, beklendiği gibi, daha büyük yapıdaki kuşların gelişmelerinin daha uzun sürdüğünü ortaya koydu. Fakat benzer büyüklüğe sahip kuş türlerinin gelişim süreleri arasında bile değişiklikler vardı.

Araştırmanın katılımcılarından olan Dr. Nicola Hemmings, çalışmanın koşullar değiştiğinde organizmaların nasıl tepki vereceğini anlamada ve öngörmede etkili olduğunu söyledi.

Kaynak: THE GUARDIAN