Ana Sayfa Dergi Sayıları 48. Sayı İlk göçmen gruplarının yok oluşu

İlk göçmen gruplarının yok oluşu

İlk zamanlarda, Afrika kökenlilik yanlısı bilimsel kamp tarafından Doğu Akdeniz’deki ilk modern insanlar için onaylanan görüş, modern insanların kuzeye ilk göçü sırasında, burada Avrupalıları ve Asyalıların çoğunun gelişimine kaynaklık edecek bir çekirdeğin oluştuğuydu. Ancak bu iddiada temel eksiklikler vardı. Modern insanın Doğu Akdeniz’deki ilk izleri maalesef 90 bin yıl önce yok olmuştu. İklimsel kayıtlardan görebiliriz ki bundan 90,000 yıl önce bütün Doğu Akdeniz’i çöle çeviren kısa ama etkili bir küresel donma ve kuraklık yaşanmıştı. Donmanın ardından, çölleşmiş Doğu Akdeniz ülkeleri kısa bir zaman sonra bölgenin diğer sakinleri, muhtemelen buzullar tarafından Akdeniz’e doğru göçe zorlanan ilk kuzenlerimiz olan Neandertaller’ce işgal edilmiştir. Bir 45 bin yıl geçene dek Doğu Akdeniz ve Avrupa’da modern insanın varlığına ilişkin, daha fazla fiziksel kanıt yoktur. Ta ki, Cro-Magnon insanları 45,000 ila 50,000 yıl önce ortaya çıkana (Aurignasyan taş tekniğinin varlığı bunu gösteriyor) ve kuzeydeki yaşam hakları için Neandertallerle başa çıkana kadar.

54
0
Homo neanderthalensis.

115 bin – 90 bin yıl önce Bundan dolayı çoğu uzman, Afrika kökenli ilk modern insanların, Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz’i çöle çeviren kuru buzul koşulları sırasında, Doğu Akdeniz’de ölmüş olmaları gerektiğini kabul etmektedir. Sahra’nın kuzey geçidinde sıkışmışlardır, geri dönüş için yol yoktur ve sığınak rolü oynayabilecek uygun yerleşim alanları çok azdır. Doğu Akdeniz ülkelerindeki […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.