Ana Sayfa 71. Sayı Omurgasız hayvanların da alet kullanabildiği belgelendi

Omurgasız hayvanların da alet kullanabildiği belgelendi

Bilim Gündemi

217

Avustralyalı bilim insanları tarafından Current Biology dergisinde yayımlanan bir çalışmada omurgasız hayvanların da alet kullanabildikleri ortaya konuldu. Bilim insanlarına göre omurgasız bir canlının gözlemlenen bu davranışı son derece sıra dışı ve büyük ihtimalle de omurgasızların alet kullanmasının ilk kanıtı.
Melbourne’de bulunan Victoria Müzesi’nden biyolog Julian Finn “kafadanbacaklı” organizmalar üzerine çalışıyor. Finn gözlemlediği bu davranış karşısında çok şaşırdığını vurguluyor. Şimdiye kadar kabuklar altında saklanan pek çok ahtapot gördüğünü ancak bir ahtapotun kabuğu kavrayıp deniz tabanında koşmaya başladığını hiç görmediğini, izlerken gülmemek için kendini zor tuttuğunu anlatıyor.
Finn ve Victoria Müzesi’nden Mark Norman’ın Amphioctopus marginatus olarak adlandırılan bir ahtapot türünü deniz tabanında görüntüledikleri filmde, ahtapot yarım hindistan cevizi kabuklarını seçip içlerini boşaltıyor ve vücudunun altında yaklaşık 20 metre uzaklığa taşıyor. Sonrasında iki boş kabuğu bir araya getirerek küre şeklinde bir saklanma yeri oluşturuyor.
Grup, 1998 ile 2008 yılları arasında Endonezya’da Kuzey Sulawesi ve Bali’de yaptıkları bir dizi dalış sırasında bu tür sıra dışı hareketleri 4 farklı ahtapotta gözlemlemiş.
Ahtapotların sık sık yabancı nesneleri barınak olarak kullandıkları biliniyor, ancak bilim insanları bu çalışma ile damarlı ahtapotların bir adım öteye geçerek kabukları hazırladıklarını, uzun mesafeler boyunca yanlarında taşıdıklarını ve barınak yapmak için tekrar birleştirdiklerini belgelemiş oldular.
Finn şöyle devam ediyor: “Bu durumu pavurya yengecinden (hermit crab) farklı yapan durum ahtapotun kabukları sonra kullanmak için topluyor olmasıdır. Hareket halindeyken kabuklar sayesinde hiçbir korunma sağlamıyor ancak taşımaya devam ediyor. Buradaki alışılmadık durum, ahtapotun daha sonra kullanmak için kabukları toplamasıdır.”

 

(Kaynaklar: 19 Aralık 2009 tarihinde http://news.discovery.com/animals/coconut-carrying-octopus.html sitesinden alınmıştır. Görüntüler: “Coconut-carrying octopus”: http://www.youtube.com/watch?v=1DoWdHOtlrk)

 

Önceki İçerikHaksızlığa karşı öfke
Sonraki İçerikHer an seni de alabiliriz, suç gerekmez!