Ana Sayfa Dergi Sayıları 133. Sayı Bilim ve Gelecek gecesi 19 Mart’ta

Bilim ve Gelecek gecesi 19 Mart’ta

401
0

Bilindiği gibi Bilim ve Gelecek dergisi her yıl ilkbaharda yemekli bir gece yaparak okurlarıyla, yazarlarıyla, dostlarıyla bir araya gelir ve doğum gününü kutlar. Geçtiğimiz yıl, 10. yaşımız olması dolayısıyla özel bir hazırlık yaparak bu geceyi gerçekleştirmek istemiştik. Tespit ettiğimiz ilk tarih Berkin Elvan kardeşimizin ölümüne, ertelediğimiz ikinci tarih de Soma katliamında 300’den fazla madencinin kaybına denk gelmiş, toplumca yas tuttuğumuz için gecemizi yapamamıştık. Türkiye böyle bir ülke ne yazık ki…

Bu yıl 10. ve 11. yaşımızı birlikte kutlamak istiyoruz, yine yemekli bir gecede dostlarımızla buluşarak. Tarih 19 Mart Perşembe akşamı. Gecemizi Kadıköy-Altıyol’da Piraye Restoran’da gerçekleştireceğiz. Ayrıntılar bu sayımızdaki duyuruda yer alıyor. Umarız hepimizi üzen bir olay olmaz ve toplantımızı keyifle düzenleriz. Tüm toplumu sevindiren ve meydanlara taşıran bir olay olursa ise doğum günümüzü milyonlarla birlikte kutlarız.

Neyse, tüm yazarlarımızı, İstanbullu okurlarımızı 19 Mart akşamı Bilim ve Gelecek ile birlikte olmaya davet ediyoruz.

***

Elinizdeki sayıda oldukça geniş bir kapak dosyası var: Bilimin 21. yüzyılda çözüm bulunması beklenen 10 büyük gizemi. Bu 10 konuyu, sorunsalı geniş olarak ortaya koyan biçimde, uzmanların kaleminden sizlere sunuyoruz. Bilim, bilinenler dünyası ile bilinmeyenler dünyasının sınırında yapılan bir etkinlik. Bilinenler aslında açtıkları yeni ufuklar, gündeme getirdikleri yeni problemler dolayısıyla önemlidir. İşte bu problemlerin en önde gelenleri, çözümünün kıyısında bulunduklarımız nelerdir; bilim hangi ufuklara gözünü dikmiştir, dosyamızda bu konularda etraflı bilgilere ulaşacaksınız. Her yaştan ve her alandan bilim okurunun ilgi ile okuyacağını düşünüyoruz.

Dosyamızı oluşturan makaleleri yazan değerli biliminsanları Doç. Dr. Kerem Cankoçak, Prof. Dr. Engin U. Akkaya, Dilege Gülmez ve Ebru Oktay’a teşekkür ediyoruz.

Bu sayımız kapak dosyası dışında da oldukça güçlü. Umut Can Yıldız’ın derlediği “Evrim kuramı yeniden değerlendirilmeli mi?” başlıklı bilimsel tartışmayı, Afşar Timuçin’in “Epikuros’un maddeci atomculuğu” başlıklı makalesini, Hasan Aydın ve Deniz Hakan’ın İslam, laiklik ve aydınlanma konularını ele alan makalelerini özellikle öneriyoruz.

Kadın sorunu genel başlığı altında toplanabilecek iki makalemiz de var: Yard. Doç. Dr. Meltem Kolgazi’nin “Türkiye’de kadının işgücüne katılımının önündeki engeller ve kadın istihdamının artırılması” başlıklı makalesi ile Deniz Hakan’ın “M. Wollstonecraft imzalı ilk feminist manifesto: 1792’den kadın Promete’lere çağrı” başlıklı çalışması.

Bu vesileyle tüm kadın okurlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

***

Dergi hazırlığını yaparken acı bir haber aldık. Ülkemizin önde gelen evrimsel biyologlarından, dergimizin de yazarı olan Prof. Dr. Nihat Bozcuk’u kaybettik. Türkiye bilim topluluğunun, hepimizin başı sağ olsun. Değerli öğretmenimizin bilime yaptığı katkılar, incelemeleri, çalışmaları yolumuzu aydınlatacak.

Dostlukla kalın…