Ana Sayfa Antropoloji Avustralya’daki “dünyanın en eski kaya resmi” tarihlendirildi

Avustralya’daki “dünyanın en eski kaya resmi” tarihlendirildi

322
0

Batı Avustralya, araştırmacıların tartışmakta olduğu, Buz Devrinden geriye doğru tarihlendirilen “dünyanın en eski kaya resmi”ne ev sahipliği yapıyor. Bu resim dünyanın en eski resminin Batı Avrupa’da olduğuna dair bilginin doğruluğunu tartışmaya açıyor.

New England Üniversitesi’nden arkeolog-yazar Dr. June Ross, yaklaşık 39.000 yıl öncesinde yapıldığı düşünülen Endonezya’nın Sulawesi Kentinde bulunan kaya resminin yapılmaya başlandığı tarihi hesaba katarak yeni zaman çizgisini anlatıyor.Ayrıca bu kaya resmi, Kuzeybatı Kimberley’deki kazılardan elde edilen kanıtlarla birlikte ele alındığında, gelişmiş sanatsal yeteneklere sahip insanların en azından 36.000 yıl öncesinde kıyı şeridi boyunca yerleşmiş olduğu sonucunun doğduğunu ifade ediyor.

Dr. Ross, “Sonuçlarımız Kimberley resimlerinin en azından bazı evrelerinin oldukça eski yapıtlar olduğunu kanıtlamaktadır. Bu resimler, deniz seviyelerinin daha düşük, kara parçalarının daha geniş ve çevresel koşulların daha zorlu olduğu bir tarihe ait olabilir. Belki de en eski resim, Kimberley kıyı şeridinde batık haldedir” açıklamasını yapıyor.

Avusturalya Araştırma Konseyi Ortak Projesi, Kimberley bölgesi boyunca Lawley ve Mitchell nehir yataklarına odaklanarak, 200’den fazla resmin bulunduğu bölgeyi belgeledi, analiz etti ve tarihlendirdi. Farklı tarihlendirme teknikleri kullanılarak kayanın başlangıç tarihinin doğrulanmasını da içeren sonuçlar, resmin, Son Buzul Çağının doruğundan hemen sonrasındaki zamana ait olan kanıt kadar eski olduğunu göstermiştir.

 

Avustralya mağara resimleri1

Batı Avustrulya’nın Kimberley Bölgesi, Buz Devrinden geriye doğru tarihlendirilen “dünyanın en eski kaya resmi”ne ev sahipliği yapıyor.

Resim çalışmasının yapıldığı tarih, optiksel olarak uyarılan lüminesan adlı bir teknikle belirlenmiştir. Bu teknik, çamurlu eşek arı yuvaları içerisindeki kum tanelerine uygulanmıştır.

Macquarie Üniversitesi’nden jeokronolog Kira Westaway, çamurlu eşek arılarının resim motiflerinin birçoğuna yapıştığını ve bir çeşit zaman kapsülü yaratarak zaman boyunca fosilleştiğini ifade etmiştir.

Kira Westaway, “Eşek arıları, resmin tarihini ortaya koyabilmek için kullanılabilen kum tanelerini işleyerek yuva yapmıştır. Bu yuva, resmin hemen üst kısmında yapılmış olup resme zarar vermemiştir. Biz yuvaların nasıl yapıldığını ve binlerce yıl boyunca iyi bir şekilde nasıl korunduğunu anlamak koşuluyla, eşek arısının çamurlu yuvasını yapmadan önce sanatçının bu resmi çizdiğinden emin olarak bu sonuçları kullanabiliriz” açıklamasını yapmıştır.

Avustralya mağara resimleri2

Keşfedilen resimler arasında yer elması benzeri motif çizimlerinin, mükemmel bir şekilde korunduğu görülmüştür. Bu resimlerin, 16.000 yıldan fazla bir yaştaki derin bir mağara tavanı üzerinde dut rengi toprak boyası ile gerçekleştirildiği görülmektedir.

New England Üniversitesi, Macquarie Üniversitesi, Wollongong Üniversitesi ile Kandiwal ve Kalumburu’dan 20 Aborijin topluluğunun üyeleri bu proje için işbirliği yapmışlar. Albert Bundamarra, 2012’de projenin kendi ailesi ve diğer topluluk üyelerine, bölge ile tekrar bağlantı kurma fırsatı sağladığını, kendi oğlu Albert Jnr. gibi bölgeyi ilk kez ziyaret eden genç bireylere, eski gelenekleri öğrenmek ve yeni beceriler geliştirmek amacıyla bir olanaksunduğunu ifade ediyor.

 

Çeviren: Yusuf Sürmeli

İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Böl. Doktora Öğr.

 

Kaynak:http://www.perthnow.com.au/news/western-australia/researches-date-worlds-earliest-rock-art-in-was-kimberley-region/news-story/51828180e17de98afc0b2c58e37d9be9

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz