Modern insanın ilkel örnekleri, 300.000 yıl önce yaşamış.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden bir arkeoloğun yönettiği ve İngiltere, İtalya, ABD ve Fas Ulusal Enstitüsü’nden biliminsanlarının yer aldığı araştırmada, Fas’ta Jebel Irhoud Mağarası’nda birtakım taş aletler ve hayvan kemikleriyle birlikte Homo sapiens kemik fosilleri de keşfedildi. Fosiller 300 binyıl öncesine tarihlendirildi.
Şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski Homo sapiens fosilleri, Etiyopya’da ve Güney Afrika’da bulunmuş olup, yaklaşık 195 bin ve 260 binyıl öncesine tarihlenmekteydi; bu nedenle çoğu araştırmacı ve biliminsanı, modern insanların Doğu Afrika’dan köken aldığını ve yaklaşık 200 binyıllık bir tarihinin olduğunu varsaymaktaydı. Ancak Fas’ta bulunan yeni fosil, modern insanların geçmişinin sanılandan çok daha eskiye gittiğini ve Afrika’dan göçün öncesinde insanların Afrika’ya halihazırda yayılmış olabileceğini düşündürüyor.
Nature‘da 7 Haziran’da yayımlanan araştırmaya göre, bulunan fosillerin yüzleri, günümüz modern insanının yüz şeklinden farksızdı. Bu nedenle türümüze aitler. Öte yandan, Jebel Irhoud erken insanlarının beyin yapıları, modern insandan daha ilkel biçimdeydi.