Dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla, kulak yapısını yenileştirmenin mümkün olduğu gösterilmiştir.
Biliminsanları, laboratuvarda mükemmel uyumlu bir kulak büyüttüler ve rejeneratif (yenileyici) tıpta ilk olarak hastaya aşıladılar. Çığır açıcı teknik, hastanın kendi kulak kıkırdağı hücrelerinin yeni bir tanesini oluşturmasından yararlandı.
Dış kulağın azgeliştiği mikrosi olarak bilinen bir durumdan mustarip beş çocuk, deneysel bir ameliyat geçirdi.
Prosedürü geliştiren ve EBioMedicine’de bulgularını yayımlayan Çinli ekibin aktardığına göre, 2,5 yıl önce prosedürün uygulandığı ilk çocukta, vücudunun yeni hücreleri kazara emdiği ya da reddettiğine dair bir işaret görülmedi.
Günümüzde, mikroside yaygın olarak kullanılan tedaviler, silikon kulak protezi kullanmak ya da karışık sonuçlar veren kaburga-kıkırdak yeniden yapılandırılmasını içermektedir.
Yeni teknik, çocuğun doğal kulağını taramayı, boyutları tersine çevirmeyi ve minik deliklerle işaretlenmiş biyolojik olarak parçalanabilir bir üç boyutlu kalıbını çıkarmayı gerektiriyor. Alıcının diğer doğal kulağından alınan kıkırdak hücreleri, yeni kulak hâlâ laboratuvar ortamındayken, delikleri doldurmak için kullanılıyor. Üç ayı aşan bir süreçte, kıkırdak hücreleri kalıbın içinde büyümeye ve kalıp kendini yok etmeye başlıyor. Süreç devam ederken kulak alıcıya aşılanıyor.
New Scientist’e konuşan, Massachusetts Göz ve Kulak Hastanesi’nde rekonstrüktif plastik cerrah olan Tessa Hadlock, “Bu heyecan verici bir yaklaşım” yorumunu yapıyor.