Streptococcus pyogenes bakterisi deriyi ve yumuşak dokuyu tahrip etmesiyle bilinir ve enfeksiyonun erken evrelerinde dayanılmaz acılara sebep olur.
Bu dayanılmaz acının mikrobun hayatta kalma stratejisiyle alakalı olup olmadığını araştırmak üzere Boston Massachusetts’te bulunan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Isaac Chiu ve çalışma arkadaşları farelerin pençelerine S. Pyogenes’in farklı türlerini enjekte etti. Ekibin elde ettikleri verilere göre bakterinin ürettiği Streptolysin S. olarak adlandırılan bir toksinin ağrı hissini algılayan nöronların aktive olabilmesi için önemli bir maddedir.
Araştırmacılar bu nöronlardan gelen sinyallerin vücudun bağışıklık sisteminin verdiği tepkide bir düşmeye sebep olduğunu ve bu yolla bakterinin hayatta kalmayı başardığını keşfetti. Ekip, bu nöronal sinyalleri durdurduklarında, bağışıklık sisteminin bakteriyle savaşabildiğini gözlemledi. Biliminsanları, bu sonuçların S. pyogenes enfeksiyonları için bir tedavi yöntemi bulunmasını sağlayabileceğini düşünmekte. Belki de bu çığır açan keşif, yakın gelecekte et yiyen bakterilerin vücutta bıraktığı ağır tahribatları ve kayıpları ortadan kaldırmamızın önünü açacak bir kilometre taşı olacak.