Ana Sayfa 122. Sayı Ateşi Pekin insanı mı icat etti?

Ateşi Pekin insanı mı icat etti?

1246

Pekin insanı, Homo erectus pekinensis, 1923’te Beijing’in güneybatısındaki Zhoukoudian bölgesinde keşfedildi. Zhoukoudian’daki mağara sistemi, keşfedilmiş en önemli paleolitik dönem bölgelerinden biri.

Pekin adamı Kuzey Çin’in iklim koşullarının oldukça soğuk olduğu yaklaşık 770. 000 yıl öncesinde yaşadı. Sert hava koşullarında hayatta kalabilmesi için, ateşi yakabilmesi ve yönetebilmesi gerekiyordu. Ateşi bulmuş oldukları teorisi 1931’den beri kabul edilen bir görüştü. Bu kabulü test etmek için Çin’deki Vertebrate Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden Dr. Gao Xing bölgeden alınan dört farklı toprak örneğini inceledi.

Dr. Gao Xing, halihazırda, Zhoukoudian’da Homo erectus pekinensis tarafından ateşin kullanılmış olduğu üzerindeki tartışmanın kilit noktasının, araziden bulunan kül kalıntılarında silisli agreganın bulunup bulunmaması olduğunu söylüyor. Ekip, dört toprak örneğinin de silisli agreganın yanı sıra, alüminyum, potasyum, demir, silisyum ve karbon içerdiğini gösterdi. Ekip analizlerin, Pekin insanının bölgede ateşi kullandığının çok güçlü kanıtı olduğunu savlıyor.

Zhoukoudian’daki mağarada yapılan yeni kazı, atalarımızın düşünüldüğünden daha gelişmiş olduğunu kanıtlayan etkileyici detayları ortaya çıkardı. Pekin insanı taş aletler kullanılarak yumuşatılmış hayvan derileri giyiyordu. Homo erectus türüne dahil olan Pekin adamı, henüz bilinmeyen sebeplerle objelere garip şekillerde delikler açabiliyordu. Toronto Müzesi’nde küratör, aynı zamanda da akademinin özel üyesi olan Chen Shen mızrak yapmak için taşları sopalara bağlamalarının çok olası olduğunu söylüyor. Bu keşif, Pekin insanının bir alet yapabilmek için iki farklı malzemeyi birleştirmiş olduğunu göstereceğinden önemli olabilir.

Arkeologlar, Zhoukoudian’daki mağara sisteminde 1921 ve 1966 yılları arasında yapılan çalışmalarda, binlerce taş alet ve yaklaşık 40 erken insan türünden parçalar halinde yüzlerce kalıntı çıkardı. Mağaradan çıkarılan insan kalıntılarının Homo erectus’a ait olduğu sonradan belirlendi. En özgün Pekin insanı fosilleri 1941’de 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika’ya gönderilirken ortadan kayboldu.

Kaynaklar

1) http://archaeology.org/news/1898-140312-peking-man-fire

2) http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2580271/Peking-Man-DID-create-fire-Soil-early-humans-home-suggests-warm-cave-750-000-years-ago. html

Önceki İçerikKüçük ayak büyük adım attı!
Sonraki İçerikHavadan karbondioksit emerek yakıt elde etmek