Ana Sayfa Dergi Sayıları 238. Sayı Şans, tasarım ve doğal seçilim üçgeninde karmaşık organların oluşumu

Şans, tasarım ve doğal seçilim üçgeninde karmaşık organların oluşumu

Tasarım argümanı -yani karmaşıklığın, şansı dışlayarak tasarıma, dolayısıyla bir tasarımcıya işaret edişi- yüzyıllar boyunca, hatta günümüze dek kabul gördü. Ne var ki Darwin’in Türlerin Kökeni, ezber bozan, tüm kabullenmişliklerin sorgulanmasına yol açan bir dönüm noktası oldu. Evrim kuramını ileri süren Darwin’in belki de en büyük başarısı, şans ve tasarım alternatifine, üçüncü bir seçenek sunması oldu: bu üçüncü seçenek, “birikmeli doğal seçilim” idi.

123
0

Geniş Açı / Prof. Dr. Sedat Ölçer 19. yüzyılın ortalarına dek insanoğlu müthiş bir yanılgının esiri olarak yaşayageldi: tasarım yanılgısı. O zamana kadar şans ve tasarım, birbirinin alternatifi, karşılıklı dışlamalı iki kavram olarak algılanıyordu: Eğer doğada herhangi bir şey tesadüfen oluşmamışsa, o zaman mutlaka tasarlanmış olmalıydı. Bu görüş, canlı varlıkları kapsayacak şekilde genişletildiğinde, ilginç bir […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.