Ana Sayfa Dergi Sayıları 147. Sayı Elektriksel beyin uyarıları yaratıcılığı arttırıyor

Elektriksel beyin uyarıları yaratıcılığı arttırıyor

3297
1

Georgetown araştırmacılarının yeni bir çalışmalarında elde ettikleri bulgulara göre, beynin güvenli seviyede elektriksel uyarımı, yaratıcılık kapasitesini arttırabiliyor.

Cerebral Cortex’in (“Serebral Korteks”) online sitesinde yayımlanan çalışmada, Georgetown Tıp Fakültesi’nden psikolog Prof. Adam Green ve Dr. Peter Turkelbaut ile birlikte Medstar Ulusal Rehabilitasyon araştırmacıları da görev almışlar. Ekip çalışma sırasında katılımcılara sözel bazı ipuçları vererek, beyinde yaratıcılıkla ilgili olduğu düşünülen alanları tDCS yöntemiyle, yani o bölgeye doğrudan elektriksel uyarı vermek suretiyle gözlemlemiş.

Frontopolar korteksteki doğal aktivite artışının, yaratıcı düşünmeyi doğrudan sağladığı görülünce, araştırmacılar bu bölgenin uyarılmasının yaratıcılığı daha da artırabileceğini düşünmüş. tDCS yöntemi ile uyarılan frontopolar korteks, katılımcıların kelime grupları arasında ve tek tek kelimeler arasında yaratıcı bağlantılar bulmalarını sağlamış.

Green’e göre bu bulgu, yaratıcılığı, önceki çalışmaların aksine, statik bir durum değil, dinamik bir durum olarak ele alıyor. Çalışma, bireylerin beyninde yaratılan elektriksel “zaplama” ile doğal düşüncede oluşan yaratıcılığın hızla yukarı doğru ivmelenebileceği iddiasını da taşıyor. Turkletaub’a göre ilerde belki de nörologlar, beyin hastalığı olan insanlarda tDCS yöntemiyle yaratıcılık benzeri akıl yürütme çalışmaları yaptırabilecek ve bu konuda gelişme sağlayabileceklerdir.

Konuşma ve dil zorlukları olan bazı hastalar ihtiyaç duyduklarını bulmada zorluk çekerler. Yaratıcı anolojik akıl yürütme desteğiyle, belki de bu sorunlar farklı kelimeler, jestler veya duyguları iletmede farklı yaklaşımlar oluşturularak aşılabilecektir. Yine de bu elektriksel yöntemin sağlık sorunları yaratmaksızın tedbirli kullanılması için epeyce çalışmalar yapılması ve işin sağlama alınması gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz