Bilim insanları taş yiyerek boşaltım yoluyla kum olarak çıkaran yeni bir solucan alt türü keşfetti. Solucan Filipinler’de bir nehrin dibinde karbonatlı kalker taşının belli kısımlarını yerken bulundu.
Solucanlar, taşların içinde oyuklar açarak parçalarını midelerinde tutuyorlar. Bir ihtimalle plankton türü avlarını öğütmek veya besinlerini henüz anlaşılmamış bir şekilde gıdadan elde etmek için.
Sıra dışı keşfi Royal Society’nin günlük dergisinde açıklayan araştırmacılar, bu yumuşakçayı bir çeşit gemi kurdu olarak niteledi. Gemi kurtları özellikle tahta yemeleriyle biliniyor.
Nesillerdir gemicilerin baş ağrısı olan gemi kurtları, kabuklarını bir kazı aleti olarak kullanıp solungaçlarındaki simbiyotik bir bakteri yardımıyla tahtayı yiyorlar ve bu da kıyı bölgelerinde bulunan iskele gibi yapılara zarar veriyor.
Taş tüketen türün örnekleri Güney Bohol bölgesindeki Abatan Nehri’nden toplandı ve vücut boyutları 5,5 mm ve 105,4 mm arasında değişiyor.
Bu şeffaf canlılar, kuzenleri tarafından kullanılan sivri köşeli kabuklar yerine, daha kalın ve kör, dişe benzer çıkıntılara sahip. Solungaçları bütün vücutları boyunca devam ediyor ve geleneksel gemi kurduna göre daha ince ve uzun bir bağırsağa sahipler. Araştırmacılara göre bu, onları tamamen farklı bir tür yapıyor.
Kuzeydoğu Üniversitesi’nden Reuben Shipway ve Daniel Distel, 2016’da solucanların keşfedildikleri bölgeye seyahat ettikten sonra, üstünde delikler olan büyük kalker taşları gören bir yerlinin nehrin dibine bakmalarını önermesiyle analiz etmeye başladılar.
Araştırmacıların raporuna göre, solucanlar, diğer tatlı su canlıları için yeni ekosistemler yaratılmasında kilit bir rol sahibi olabilirler.
Kaynak: https://news.sky.com/story/scientists-discover-rock-eating-worm-that-excretes-sand-11744679