Bilimsel Devrim ve Aydınlanma döneminin temel niteliklerini ve büyük isimlerini işleyen dosyalar sadece tarih incelemeleri olarak okunmamalı. Güncel önemleri de var. Birincisi hâlâ Modernite sürecini yaşıyor insanlık. Hatta Modernite’nin henüz ilk adımlarının atıldığı bile söylenebilir. Gelecekte bu sürecin daha derinleşerek, çeşitlenerek, tüm dünyayı kapsayarak ilerleyeceği görülecektir. Elbette geri düşüşlerle ve ileri atılımlarla dolu geniş bir süreçtir bu. Dolayısıyla ilk Modernite adımını incelemek, özümsemek, insanlığa katkılarını ve sınırlılıklarını kavramak ve miras edinmek, günümüzü de aydınlatan bir ışık ve geleceğe uzanmamızı sağlayan bir manivela olacaktır. Hele dünyada modernleşmenin sancılarını en fazla çeken ülkelerden biri olan Türkiye’de…
İkincisi, bu dosyalar, böylesi atılım dönemlerinin kendi iç süreçlerini kavramak açısından da önemli. Tuğla üstüne tuğla koyarak biriken, her adımında çok çeşitli tartışmaların yapıldığı, sapmaların yaşandığı, ortaya atılan birçok düşüncenin elendiği ve sonuçta kapsamlı bir büyük anlatıya dönüştüğü fikirsel süreçlerdir bunlar. Bir anda bugün okuduğumuz biçimleriyle oluşmamışlardır. Elbette toplumsal gelişmelerin zemininde, büyük mücadeleler verilerek, büyük acılar çekilerek oluşmuşlardır. Bu iç sürecin çeşitli halkalarını (ve her halkanın katkısını ve sınırlılığını) kavramak günümüzde vereceğimiz mücadele açısından da önemlidir. Ne geri düşüşlerde karamsarlığa kapılmalıyız ne de yaşanan atılımın bir son olduğunu sanmalıyız.
Elinizdeki sayının Descartes ve Gassendi’yi ele alan Rıfat Saltoğlu imzalı kapak dosyası bu perspektifle okunmalı. Öte yandan “Mikropları gören ilk kişi: Mercek ustası kapıcı Leeuwenhoeck” başlıklı makale de aynı dönemin, insanların yaşam standardının yükselmesi açısından çok daha önemli bir alanındaki ilk adımını anlatıyor. Hepimizin hayatına hâlâ dokunan bu sürecin anıt isimleri olarak Louis Pasteur, Robert Koch bilinir. Ama onların da omuzlarında yükseldiği kişiler var. İlk mikrop avcısı olan Hollandalı mercek ustası Leeuwenhoeck’un yaşamını ve keşif sürecini ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.
Geçmiş mirası ele alan yazıların yanı sıra bilimin geleceğini tartışan güçlü makaleler de var bu sayımızda. Prof. Dr. Nebil Reyhani’nin “Kozmolojinin yeni problemi: Ölçme hatası mı, yoksa yeni bir fiziğin habercisi mi?” başlıklı makalesi genişleyen evren düşüncesi zemininde yapılan ölçümlerin ve tartışmaların fizikte yeni bir atılıma yol açma potansiyelini irdeliyor. İzlem Gözükeleş bilişim teknolojindeki gelişmeleri cinsiyetçilik açısından sorguluyor. Ogan Güner, hayli popüler olan ve çok tartışılan Çernobil dizisini geleceğe dönük bir perspektifle ele alıyor. Umarız bütün bu yazılar hakkıyla okunur ve tartışılır.
***
Kerem Cankoçak’ın Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan yeni çıkan “50 Soruda Maddenin Evrimi” kitabı hemen ilgi çekti. Yaz aylarında dağıtımda aksaklıklar olabileceğini düşünerek, okurlarımıza bu kitabı Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın web sitesinden özel bir indirimle edinebileceklerini duyurmak istiyoruz.
Bu arada Cem Say’ın “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabı yaz aylarında da hız kesmedi. 11. baskısı en kısa zamanda okurların elinde olacak. Sonbahar sezonunda çıkarmayı düşündüğümüz “50 Soruda Evrim Kuramı”, “50 Soruda Genetik” ve “50 Soruda Blokzinciri” adlı kitaplarımızın da hazırlığı sürüyor.
Zorlu ama sonucu çok güzel olan bir seçim sürecinden sonra okurlarımız nihayet tatile çıkacaklardır. Tatilde Bilim ve Gelecek okuyun.
Dostlukla kalın…