64 araştırmacıdan oluşan uluslararası bir ekibe göre, dünyanın iklimi bazı hayvan türlerinin yeterince hızlı bir şekilde uyum sağlayamadığı bir süratle değişiyor.
Nature Communications dergisinde yayınlanan kuşlar üzerindeki geçmiş verilerin analizi, bu türlerin tarihsel fenolojisinin -üreme ve göç gibi yaşam döngüsü olaylarının zamanlaması- mevcut iklime uymadığını gösteriyor. Davranışlarında ve gelişimlerinde yeterli genetik çeşitlilik varsa, türler fenolojilerini değiştirerek iklim değişikliğine potansiyel olarak tepki verebilir.
Vücut ölçüsü, vücut kütlesi veya iklim değişikliği ile de ilişkilendirilen diğer morfolojik özelliklerdeki değişikliklerin, sistematik bir düzen göstermediği belirtildi. 19 ülkeden araştırmacılar, 10 bin 90 bilimsel özeti gözden geçirdiler. Ayrıca bilim insanları, iklim değişikliğiyle ilgili fenolojik ve morfolojik özelliklerde meydana gelebilecek değişikliklere ilişkin 13 ülkedeki 17 türü kapsayan 71 çalışmanın verilerini çıkardılar.
Daha sonra, özelliklerdeki değişikliğin hayatta kalan canlı sayısının fazla olmasıyla mı yoksa yeni doğan sayısının artmasıyla mı alakalı olduğunu değerlendirdiler. Çalışmanın öncülerinden Viktoriia Radchuk, ılıman bölgelerdeki artan sıcaklıkların, biyolojik olayların zamanlamasının önceki tarihlere kaymasıyla ilişkili olduğunu ispat ettiklerini söyledi. İrlanda’daki Cork Üniversitesi’nde çalışma yürüten Thomas Reed; sonuçların, iklim değişikliğine verilen tepkinin, bir nüfusun iklim değişikliğine uyum sağlayabilmek için özelliklerini ayarlayıp ayarlayamaması ile karşılaştırılarak elde edildiğini belirtti. Araştırmacılar; verilerin, iklim değişikliğiyle nispeten daha iyi başa çıktıkları bilinen büyük baştankara (Parusmajor), kara sinekkapan (Ficedulahypoleuca) veya saksağan (Picapica) gibi ağırlıklı olarak yaygın ve bol olan türleri içermesinin endişe verici olduğunu söylüyor.
Çalışmanın öncülerinden Stephanie Kramer-Schadt, ender rastlanan ya da nesli tükenmekte olan türlere özgü tepkilerin incelenmesinin sürdüğünü belirterek nüfusun devamlılığına dair beklentilerin sonuçsuz olmasından korktuklarını ifade etti. Araştırmacılar, hayvanların bugüne kadar iklim değişikliğine karşı verdikleri tepkileri değerlendiren evrensel türler üzerindeki birçok çalışmanın, öncelikle dağılım alanlarındaki değişikliklere odaklandığını belirtiyorlar. Bilim insanları, iklim değişikliğinin etkisi altındaki dağılımları ve nüfusun yaşayabilirliğini tahmin etmek için yaygın olarak kullanılan modellerin genellikle türlerin uyum sağlama potansiyelini içermediğini de söylüyor. Çalışma yürütücüleri; bir dizi kuş türünde uyarlanabilir fenolojik tepkilerin, değişmekte olan iklimin uyum konusunda olumsuz etkilerini kısmen hafifletebileceğinin ilk önemli ispatı olduğunu belirttiler.
Ek olarak, bu tarz bir tamponlamanın boyutunu ölçmek için ve bu sonucun, iklim ile ilgili olmayan nedenlerden dolayı yok olma tehlikesiyle şimdiden daha fazla karşı karşıya olan türler için geçerli olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylediler.
Kaynak: https://cosmosmagazine.com/climate/animal-adaptations-not-keeping-pace-with-climate-change