Peru’nun Amazon Ormanları bölgesinde fosilleşmiş bir dişe rastlandı. Yapılan çalışmalar sonucu bu dişin bir hamster ağırlığında küçük bir maymuna ait olduğu ortaya çıktı.
Ulusal Piura Üniversitesi ve Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından oluşturulan ekibe göre örnek, Yeni Dünya maymunlarının fosil kayıtlarındaki 15 milyon yıllık açığı kapatması sebebiyle çok önemli. Bu yeni fosil Güneydoğu Peru’daki Río Alto Madre de Dios üzerinde bulunan bir nehir yatağından gün yüzüne çıkarıldı. Orada araştırmacılar, bölgeden kumtaşı ve çakıltaşı parçaları çıkararak torbalara doldurup suda beklettiler ve bu bölgeden çıkarılanlar içerisinden fosilleşmiş diş, çene ve kemik parçalarını bulmak için çıkarılan örnekleri eleklerle filtrelediler.
Takım, bu tek maymun dişini bulmadan önce içinde yüzlerce fare, yarasa ve diğer hayvan fosilleri bulunduran 907 kilogramlık çökelti üzerinde çalışma yaptı. Yaklaşık 40 yıldır Güney Amerika’da paleontolojik araştırma yapan ve Duke Üniversitesi’nde Evrimsel Antropoloji alanında çalışan profesör Richard Kay “Primat fosilleri, bir tavuğun dişleri kadar nadir” dedi. Kay, konuya ilişkin açıklamalarına devam ederek, “Buluntu, tek bir üst azı dişiydi; bir toplu iğne başının iki katı kadardı. Bir camın aralığından içeri düşebilirdi” dedi.
Paleantologlar maymunların dişlerinden, özellikle azı dişlerinden çok fazla bilgi elde edebiliyorlar. Bu diş üzerinden yapılan araştırmalara göre; bu canlı, enerji açısından zengin meyve ve böcekler yiyordu ve ağırlığı 226 gramdan azdı. Güney Amerika’nın daha büyük maymunlarından bazıları, bu maymun türünün sahip olduğu ağırlığın 50 katına kadar ulaşabiliyor. Kay, “Bu dünya çapında bulunan açık ara en küçük maymun fosili” açıklamalarında bulundu.
23 Temmuz’da The Jornual of Human Evolution’da yayımlanan çalışmada ekip, bu canlıya “tanrı nehirden gelen küçük maymun” anlamına gelen “Parvimico materdei” adını verdi. Şu anda Ulusal Piura Üniversitesi Paleontoloji Enstitüsünün kalıcı koleksiyonunda saklanan keşif, maymunların evriminde anahtar rol oynaması nedeniyle oldukça önemli. Maymunların Afrika’dan Güney Amerika’ya 40 milyon yıl önce geldikleri ve hızlı bir şekilde bugün bildiğimiz çoğu ormanda yaşayan 150 maymun türüne çeşitlendikleri düşünülüyor. Ancak bu sürecin tam olarak nasıl gerçekleştiği gizemini koruyor. Kay, “Bu yeni fosil 17 ila 19 milyon yıl geriye dayanıyor. Bu da onu Yeni Dünya Maymunları arasında çeşitlenmenin gerçekleşmiş olabileceği zaman ve mekânın tam ortasına yerleştiriyor” açıklamalarında bulundu.
Ekip şu anda Peru Amazonları’nda ağustos ayında tamamlanacak olan yeni bir fosil toplama gezisi için 30 milyon yıllık katmanlara sahip izole nehir yataklarına yoğunlaşıyor. Kay “Eğer orada bir primat bulursak, bize topraktan maaş gibi olur” dedi.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190726094631.htm