Ana Sayfa Bilim Gündemi Yeniden programlanmış kök hücrelerle kornea nakli ilk kez gerçekleştirildi

Yeniden programlanmış kök hücrelerle kornea nakli ilk kez gerçekleştirildi

668
0

Yeniden programlanmış kök hücre kullanılarak korneası tedavi edilen ilk kişi Japonya’dan bir kadın oldu.

Japonya’da bulunan Osaka Üniversitesi’nde çalışma yürüten göz hastalıkları doktoru Kohji Nishida, 29 Ağustos tarihli basın konferansında bu hastanın gözün şeffaf koruyucu tabakası korneayı yenilemekle yükümlü kök hücrelerini (iPS) kaybettiğini ve bu durumun görüşü bulanıklaştırıp körlüğe neden olduğunu açıkladı. Tedavi için, Nishida araştırmacıların yeniden programlanmış pluripotent kök hücrelerden kornea hücre tabakaları ürettiklerini söyledi. Bu iPS hücreler, donörden alınan yetişkin deri hücrelerinin embriyonik kök hücre benzeri duruma yeniden programlanması ile elde ediliyor ve kornea hücreleri gibi birçok hücre türüne dönüşebiliyor. Nishida hastanın korneasının şeffaflığını koruduğunu ve bir ay önceki nakilden bu yana görüşünün düzeldiğini belirtti.

Biliminsanları, iPS hücrelerini kullanarak organlarda iyileştirmeler yapabiliyor.

Hasar görmüş veya hastalıklı korneanın tedavisi günümüzde çoğunlukla kadaverik dokularla yapılıyor, ancak Japonya dahil pek çok ülkede organ nakli için bekleme listesi oldukça uzun. Bu nedenle araştırmacılar tedavi amaçlı iPS hücreleri kullanımı gibi alternatif yollar arıyor. Kyoto Üniversitesi’nde kök hücre üzerine çalışma yürüten biyolog Shinya Yamanaka’nın kendisine Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülü getiren iPS hücrelerini geliştirdiği çalışmasının ardından Japonya, halen iPS hücrelerinin klinik kullanımında öncülük yapıyor. Kornea tedavisinin yani sıra, Japon doktorlar iPS hücrelerini omurilik zedelenmesi, Parkinson ve diğer göz hastalıkların tedavisinde de kullanıyor.

Japon haber ajansı Kyodo’da yer alan habere göre ise Japonya Sağlık Bakanlığı, iPS hücrelerinin insan kornea tedavisinde kullanımında dört klinik teste izin verdi. Nishida, bir sonraki tedaviyi bu sene sonunda gerçekleştirmeyi planladığını ve beş yıl içinde bu uygulamayı klinikte görmeyi umduğunu açıkladı.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/d41586-019-02597-2
https://english.kyodonews.net/news/2019/08/372d1fed233e-update1-japan-univ-conducts-worlds-1st-ips-transplant-for-corneal-disease.html