Missouri, Ohio ve Florida Üniversiteleri’nden biliminsanları geçtiğimiz yüzyılın görüşlerine meydan okudu ve gezegenimizin etle beslenen en büyük dinozolarından Tyrannosaurus rex’lerin kafalarında klima olduğu fikrini öne sürdü.
Geçmişte biliminsanları T. rex’lerin kafataslarında üst kısmında “dorsotemporal fenestra” adındaki iki büyük deliğin çiğneme kaslarıyla dolu olduğunu varsayıyordu. Ancak Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde anatomi profesörü olarak görev yapan Casey Holliday bu konuda bir çalışma yürüttü. “Kasların çeneden yukarı çıkıp, 90 derecelik bir açıyla dönerek kafatasının çatısı boyunca ilerlemesi oldukça garip” diyen Holliday, “Ancak, şimdilerde timsahlar ve diğer sürüngenler üzerinde yürüttüğümüz çalışmalara dayanarak, bu bölgedeki kan damarları için birçok düşündürücü verimiz var” açıklamalarında bulundu.

Araştırmacılar sıcaklığı ışığa dönüştüren termal görüntüleyicileri kullanarak Augustine Timsah Çiftliği Zooloji Parkı’ndaki timsahları incelediler. Elde ettikleri verilerin, yeni bir teoriye kapı aralayacağını ve T. rex’lerin kafa anatomisine ışık tutacağını düşünüyorlar. “Bir timsahın vücut sıcaklığı çevresine göre değişir” diyor Florida Üniversitesi Biyoloji Bölümü koordinatörü Kent Vliet ve açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “Bu nedenle ortam soğuduğunda ve timsahlar ısınmaya çalıştıklarında, termal görüntüleyicimiz, kafatasının çatısında bu deliklerde sıcaklığın yükseldiğini gösteren büyük sıcak noktalarını işaretledi. Öte yandan günün daha sıcak saatlerinde bu delikler sanki serin kalmak için kendilerini kapatmışçasına siyaha büründüler. Bu durum da, timsahların bir ‘çapraz akış dolaşım sistemi’ne ya da deyim yerindeyse bir iç termostata sahip olduğuna dair önceki kanıtlarla tutarlılık gösteriyor.”
Holliday ve ekibi termal görüntüleyiciden elde ettikleri verilerini aldılar ve kafatasındaki bu deliğin zamanla nasıl değiştiğini görebilmek adına dinozor ve timsahların fosilleşmiş kalıntılarını incelediler. Ohio Üniversitesi Osteopatik Tıp Fakültesi’nden anatomi profesörü Larry Witmer konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu: “Biliyoruz ki tıpkı T. rex’lerde olduğu gibi timsahların da kafataslarının üst kısmında delikler var bu delikler kan damarlarıyla dolu. Yine de 100 yılı aşkın bir süredir bu kasları dinozorlar ile benzer bir kategoride değerlendiriyoruz. Günümüzde yaşayan hayvanların bazı anatomik özellikleri ve fizyolojik yapılarını kullanarak T. rex kafatasının bu bölümünün anatomisi hakkındaki ilk hipotezleri devirebileceğimizi gösterebiliriz.”
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190904125337.htm