İnsanların embriyonik döneminde bulunan belirli kas yapıları, yetişkinlik döneminde ortadan kalkıyor. Gelişimin ilk evrelerinde insanlarda kertenkele kaslarını andıran bazı kaslar bulunuyor ve bunlar ilerleyen dönemde yok oluyor. Development dergisinde yayımlanan çalışmaya göre bu durum, insan evriminin eski süreçlerine ışık tutuyor.
250 milyon yıl önce kertenkeleler ile memelilerin son ortak atasının gözlenmesinin ardından yetişkin bireylerde var olmayan bu kasların, insan embriyolarında gözlendiği keşfedildi. Bu kasların neden zamanla yok olduğu henüz bilinmiyor olsa da biliminsanları, kas yapılarının zamanla birleşip başka formlar edinebileceğini söylüyor.
Evrim mekanizmalarının işlemesi yoluyla zamanla işlevini yitiren ve körelen organlar bulunmakta. Bu organlar, işlevsel olarak yok olmuş olsalar da varlıklarını sürdürüyorlar. Ancak bu çalışmanın ışık tuttuğu durum biraz daha farklı. Bu çalışmada biliminsanları, popülasyonun yetişkin bireylerinde gözlenmeyen bu kas yapılarının embriyonik dönemde gözlendiğini kaydetti.
Ayrıca bebeklerde kemik sayısının yetişkinlere oranla fazla olma durumu, bu kemiklerin bazıları kaynaşıp başka kemik yapılarını oluşturduğunda normalleşir. Bu çalışma kas yapılarına odaklanarak, benzer bir değişimin kaslar için de geçerli olduğunu gösterdi. Ancak çalışma, esas çıktıları itibariyle oldukça önemli.
7 ila 13 haftalık embriyolar, bu çalışmada kullanılan üç boyutlu tarayıcılarla izlendi. Çalışmayı yürüten Howard Üniversitesi’nden Dr. Rui Diogo, “Evrim sürecinde bu kaslara olan ihtiyacımızı kaybettik” açıklamalarında bulundu ve ekledi: “Bu kaslar 250 milyon yıl önceki ilk memeli atalarımızdan beri memelilerde yok. Onları kaybetme nedenimiz ise artık onlara ihtiyaç duymamamız.”
Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/human-embryos-hand-muscles-anatomy-development