Biliminsanları, kükürt dioksit kirliliğini ve buna bağlı atık oluşumunu azaltmak amacıyla bu bileşiğin yararlı bileşiklere dönüştürülebileceği bir yol keşfetti.
Biliminsanları tarafından geliştirilen yeni bir malzemenin, moleküllerinin seçici bir şekilde yakalanmasıyla ortamdaki kükürt dioksit emisyonunu azaltmaya yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Yakalanan zehirli gazın, daha sonra faydalı endüstriyel ürünlere dönüştürülmesi için kullanılan bu metot yoluyla bu gazın etkileri azaltılabilecek.
Kükürt dioksit, salınımının yaklaşık yüzde 87’si tipik olarak enerji santralleri, diğer endüstriyel tesisler, tren ve gemilerdeki insan faaliyetleri sonucunda üretilen ve canlı sağlığı ile çevre için oldukça zararlı bir bileşiktir. Bu bileşiğe ilişkin yeni çalışmada ekip, kükürt dioksit gazını daha verimli bir şekilde ayrıştırabilmek için tasarlanmış, moleküler organik çerçeveler olarak bilinen gözenekli bir mekanizma geliştirdi.
Manchester Üniversitesi’nden Martin Schröder ve Dr. Sihai Yang, İngiltere ve ABD’den uluslararası bir araştırma ekibi ile bu çalışmayı yönetti. Araştırmacılar, bu mekanizmanın su varlığında bile çalışabildiğini belirtiyor. Nature Materials dergisinde yayınlanan araştırma, çok sayıda katı ve sıvı atık üretebilen ve yalnızca toksik maddelerin yüzde 95’ini kaldırabilen mevcut SO2 yakalama sistemlerine kıyasla verimlilikte büyük bir gelişme gösterdi.
Çalışmanın yürütücülerinden Gemma Smith araştırmaya ilişkin olarak, “Malzememizin aşındırıcı kükürt dioksite son derece dayanıklı olduğu ve onu atık gazlardan etkili bir şekilde ayırabildiği gösterilmiştir. Önemli olarak, yeniden üretim aşaması diğer çalışmalarda bildirilenlere kıyasla oldukça verimlidir; kükürt dioksitin kullanışlı ürünlere dönüşümü için bu organik metal çerçeve birçok ayırma döngüsü için tekrar kullanılabilir” dedi.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-10-sulphur-dioxide.html