NASA’nın OSIRIS-REx görevinden veri edinen biliminsanları, asteroit Bennu’nun neden dışarıya periyodik olarak pinpon topları büyüklüğünde kayalar attığını anlamaya çalışıyor.
ABD’nin Rowan Üniversitesi’nden biliminsanı Harold Connolly Jr, “OSRIRIS-REx ekibin bir başka üyesi. Yıldızların bulunmadığı bir bölgede kazara ortaya çıktı, uzay aracının navigasyon kamerasından fark edildi. Görünüşe göre yıldız değillerdi; onlar bir asteroitten atılan partiküllerdir. Bu kesinlikle çarpıcı bir keşif oldu” dedi.
Çalışmaya ilişkin veriler Science dergisinde yayınlandı. Connolly, biliminsanlarının gözlemlediği şeyin daha önce kuyruklu yıldızlarda görülen bir durum olabileceğini söyledi ve ekledi: “Ancak gördüğümüz şey bu tanıma uymuyor. Kuyruklu yıldızların aktivitesine benzer bir aktiviteye, gaz ve katı yapıdaki partiküller eşlik etmelidir. Ancak gaz yapıda partikül varsa onu göremeyiz, burada gözlenen sadece yüzeyden çıkan parçacıklardır.
Duruma ilişkin bir diğer tahmin ise asteroit içindeki stresin patlamış mısırın oluşumu gibi bir mekanizma ile dışarı çıkması olabilir. Bunun gerçekleşme olasılığını arttıran başka bir durum ise, asteroidin çevredeki suyu emerek büyüyen kil benzeri mineraller içermesidir.
Connolly, bu asteroidin sadece 500 metrelik bir çapa sahip olduğunu ve yeterince düşük bir yüzey yerçekimine sahip olduğunu söyledi. Bu özellikler nedeniyle asteroidin yüzeyinden kaya kopuşunun daha kolay olabileceğini ifade eden Connolly, bu kayaların hiçbirinin geri döndüğünü görmediğini söylüyor.
Kaynak:https://cosmosmagazine.com/space/now-that-s-an-active-asteroid