Ana Sayfa Bilim Gündemi NASA’nın yeni çalışmasında biliminsanları Güneş’e odaklandı

NASA’nın yeni çalışmasında biliminsanları Güneş’e odaklandı

2566
0

NASA’nın Güneş’i araştırmak için kullandığı Parker Solar Probe’den ilk veriler elde edildi ve bu veriler, şimdiden Güneş’in dış atmosferini, biliminsanlarının daha önce düşündüğünden daha da karmaşık bir durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Güneş’in en büyük gizemlerinden biri, yüzey sıcaklığı sadece 6000 santigrat dereceyken, atmosferinin üst kısmı olan koronanın sıcaklığı bir milyon dereceyi geçmesidir.

Nature dergisinde yayımlanan bu çalışmada yer almayan ancak araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan biliminsanı Daniel Verscharen, “Bu durum, Güneş fiziği için oldukça büyük bir bilmece. Neden korona bu kadar yüksek bir sıcaklığa sahip?” dedi.

Bu durum birkaç nedenden dolayı oldukça önemlidir. Bunlardan biri, Güneş rüzgarlarının oluşumudur. Koronadaki yüksek sıcaklığa sahip plazma, saatte 2 milyon kilometreyi aşan hıza sahip güneş rüzgarlarını oluşturabilmektedir.

Verscharen, Parker Solar Probe’un misyonunu anlatarak, “Bu araştırmada amaç Güneş’e bu soruları yanıtlayacak kadar yaklaşmaktır” açıklamalarında bulundu.

Parker’ın görevi 2018 yılında başlatılmıştı. Şu ana kadar sadece 24 milyon kilometre yol kat edebildi. Bu mesafe, Merkür arasındaki mesafenin yarısından daha az ancak daha önce araştırmalar için kullanılan herhangi bir uzay aracının kat ettiği mesafenin iki kat ilerisinde.

Verscharen, bu araştırmanın çıktılarını birini daha açıkladı. Güneş’in manyetik alanının birkaç dakika boyunca yönünü tersine çevirdiğini ifade eden Verscharen, “Benzer bir şey daha önceki çalışmalarda da görülmüştü ancak bu durumun bu kadar sık yaşanacağını tahmin edemezdik” dedi.

Bu manyetik alan değişimlerinin güneş rüzgarlarının hızının azalıp artmasına neden olduğu ve böylelikle koronanın ısınmasına katkıda bulunabileceği düşünülmekte.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/space/first-results-from-close-to-the-sun