Ana Sayfa Bilim Gündemi Keşfedilen mağara sanatına göre insan hikayeciliği 44 bin yıl önce başlamış

Keşfedilen mağara sanatına göre insan hikayeciliği 44 bin yıl önce başlamış

1042
0

Endonezya’da bulunan Sulawesi’nin güneyindeki bir bölgede yer alan kireçtaşı mağarasındaki çalışmalar sırasında keşfedilen resim, insan hikayeciliğini 20 bin yıl geriye götürüyor.

Tarih öncesi bir dönemden kalan ve av sahnesi figürünün bulunduğu kaydedilen resmin o dönemde avlanan hayvanları içerdiği kaydedildi.

Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Maxime Aubert ve çalışma arkadaşları kireçtaşı açısından oldukça zengin bir bölge olan Sulawesi ve çevresinde birkaç yıldır çalışma yürütüyorlardı. Araştırmalar sürerken mağara sanatının en eski örneklerinden birini keşfeden biliminsanlarından Aubert, “Böyle bir şeyi hiç görmemiştim” açıklamalarında bulundu.

Buluntuda yer alan resimlerden biri.

Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışmada elde edilen bu bulgu, mağara sanatının kökenlerinin Avrupa’ya dayandığı varsayımını da değiştirecek gibi duruyor. Aubert, “Bu bölgede her yıl yeni bir yaşam katmanı buluyoruz. 2014 yılında bu bölgenin yakınlarındaki bir mağarada 40 bin yıl önceye dayanan şablonlar bulmuştuk” dedi. Aubert ve çalışma arkadaşları, geçtiğimiz yıl da Borneo adasında benzer tarzda bir mağara sanatını keşfetmişlerdi. Bu çalışmada kullanılan yaş analizi teknikleri ile birlikte buluntunun yaklaşık 44 bin yıllık olduğu ortaya çıkarıldı. Bu durum, buluntuyu bugüne kadarki en eski mağara sanatı yapıyor. Bu buluntuda yer alan resmin sadece yaşı açısından değil, aynı zamanda içeriği açısından da oldukça büyük bir öneme sabit olduğunu ifade eden Aubert, insanın bilişsel evrimi açısından önemli bir dönüm noktasında olduklarını kaydediyor.

Aubert, “Bu buluntuda bir anlatı resmedilmiş, bu durum insan hikayeciliğinin ilk kanıtı ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi ve ekledi: “Fransa’da bulunan Lascaux mağarasından elde edilen resimlerdeki av sahneleri bu buluntudan çok daha sonraki sürece ait, yaklaşık olarak 17 bin yıllıklar. Elimizdeki resim ise 44 bin yıl önceye ait.”

Bu çalışmada elde edilen mağara sanatında yer alan bir resimde boynuna ip bağlanmış bir domuz görülüyor. Bu keşfin, insanların hayvanlardan yararlanmak için onları evcilleştirmeye başladıkları süreç için de aydınlatıcı olabileceği düşünülmekte.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/archaeology/the-world-s-oldest-hunting-scene