Ana Sayfa Bilim Gündemi Göktaşları atmosferin erken evreleri hakkında bilgi veriyor

Göktaşları atmosferin erken evreleri hakkında bilgi veriyor

394
0

Kum taneleri boyutundaki göktaşları, Dünya’nın erken evrelerinde atmosferin sahip olduğu özellikler hakkında ipuçları taşıyor.

Toprak örneklerinden elde edilen demir mikrometeoritleri üzerinde araştırma yapan biliminsanları, karbondioksitin 2.7 milyar yıl önce atmosfer içeriğinin yüzde 25 ila yüzde 50’lik miktarını oluşturduğunu raporladı. Araştırmacılar, o dönemde deniz seviyesindeki basıncın da daha düşük olabileceğini düşünüyorlar.

Göktaşları Dünya’nın atmosferinde ilerlerken parçalandı, bir kısmı eridi ve atmosfer şartlarında bu göktaşları üzerinde oksitlenme gerçekleşti. Oksitlenmenin kanıtları Dünya’ya inen küçük parçalarda gözlendi. Biliminsanları, elde edilen numunelerin erken dönem atmosfer koşulları hakkında benzersiz kanıtlar sunduğunu ifade ediyor.

Çalışmaya katılan Rebecca Payne, “Göktaşları, milyarlarca yıl önceki üst atmosfer koşullarının bileşimi hakkında bilgi elde edebilmek için yararlanabileceğimiz umut verici araçlardır” açıklamalarında bulundu.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin bir yayınında yer verilen çalışmada, erken evredeki oksitlenme seviyelerine bakarak oksijen seviyeleri ile karbondioksit seviyeleri arasındaki farka da odaklanıldı.

Karbondioksit seviyelerine bakıldığında Dünya’nın daha erken evrelerinde daha yüksek sıcakların olması gerektiği düşünüldü. Ancak iklim üzerine yapılan çalışmalar, Dünya’nın o dönem daha serin olduğunu ve kısmen buzullarla kaplı olduğunu ortaya koyuyor. Biliminsanları bu durumun ardından azot seviyeleri üzerine de çalışma yaparak düşük basın koşullarının oluşmasında etkili olan düşük azot seviyelerinin hem yüksek karbondioksit oranlarına hem de görece daha serin koşulların oluşmasına etki edeceğini raporladı.

Araştırmacılara göre, bu bulgular geçmişte yapılan karbondioksit ve iklim modeli tahminlerindeki çelişkilerin giderilmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-01-meteorites-reveal-high-carbon-dioxide.html