Kromozom kırıkları hücreler için en zararlı hasarlardan biridir. Eğer tamir edilmezlerse, genetik materyalimizi taşıyan kromozomların hücre bölünmesi sırasında kendilerini eşlemelerini ve birbirilerinden ayrılmalarını engellerler. Böylelikle büyüme döngüsü durdurulur ve hücrenin ölümüne neden olunur.
Kromozom kırıkları özellikle de kanser hücrelerinde sıklıkla görülür. Bu tür hücrelerde genetik materyalin hücre bölünmesi için çoğaltılması sırasında kromozom kırıkları kendiliğinden üretilir. Genetik materyal üzerindeki hasarın onarılabilmesi için hücre içerisinde çeşitli mekanizmalar etkin hale gelir.
Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan biliminsanları, kromozomlar üzerindeki deliklerin onarımı için gerekli olan yeni faktörleri belirlediler. Bu çalışmada ortaya koyulan onarım mekanizması bilinen diğer onarım mekanizmalarının aksine kromozom yapısındaki histon proteinlerine etki eden bir mekanizmadır.
Araştırma ekibi, aynı zamanda bu proteinlerden yoksun olan hücrelerde kırılmaların onarılamamasında kohezin yetersizliğinin etkili olduğunu işaret etmektedir. Kohezin proteini, hücre bölünmesi sırasında aktif olarak çalışarak bölünme sırasında bazı yapıların bir arada kalmasını sağlayan proteindir. Bu proteinin eksikliğinde onarım kusurları meydana gelir.
Biliminsanları onarım mekanizmasına ilişkin pek çok yeni bilginin elde edildiğini ifade ederek, kromozomlardaki kohezin yükünün kontrol edilmesiyle birlikte hücresel ve kromozomal onarım konusunda yeni çalışmalar yapılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2020-02-mechanism-dna.html