Tiyofen olarak adlandırılan organik bileşikler, kömür, ham petrol gibi kaynaklarda ve garip bir şekilde beyaz yer mantarlarında da bulunur. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda Mars’ta tiyofen kaynakları keşfedildi. Organik bileşiklerin Mars’taki varlığının erken dönem yaşam ile bağdaşabileceği düşünülmekte.
Astrobiyoloji alanında çalışma yürüten Dirk Schulze-Makuch ve Jacob Heinz tarafından yürütülen çalışmada tiyofen organik molekülünün kızıl gezegen üzerindeki kökenleri araştırılıyor. Çalışmaları, bir yer mantarından daha çok bakteriler tarafından sürdürülen biyolojik bir sürecin sonunda tiyofen üretiminin gerçekleşmiş olabileceğini işaret ediyor.
Dirk Schulze-Makuch, “Tiyofenlerin kökeni için kimyasal yollardan çok daha muhtemel görünen birkaç biyolojik yol belirledik ancak yine de kanıtlara ihtiyacımız var. Eğer Dünya’da tiyofen bulursanız, bu organik bileşiğin üretiminin biyolojik yollardan gerçekleştiğini düşünürsünüz ancak buluntu Mars’tan olunca çok sayıda kanıta ihtiyacınız oluyor” açıklamalarında bulundu.
Tiyofen, hem karbon hem de kükürt elementleri içerir ve bu elementler biyolojik yapılar için temel elementlerdendir. Yine de çalışmayı yürüten biliminsanları, bu bileşiklerin oluşumuna yol açacak olan biyolojik olmayan süreçleri bütünüyle dışlayamadılar. Meteor kökenli etkiler, biyolojik olmayan süreçlerden biri olabilir. Tiyofenler, termokimyasal süreçler sonucunda da oluşabilir. Bu işlem bir dizi bileşiğin 248 Fahrenhayt veya daha fazla sıcaklıklarda ısıtılmasını içerir.
Biyolojik süreçler açısından bakıldığında ise, Mars’ın daha sıcak ve nemli bir ortam olduğu 3 milyar yıldan daha fazla bir süre önce bu gezegende var olma ihtimali yüksek olan bakteriler, tiyofen organik bileşiğinin üretimi ile sonuçlanabilecek bir biyolojik süreci işletmiş olabilirler. Araştırmada yer alan biliminsanları bir sonraki gezici uydu tarafından elde edilecek veriler ile daha net sonuçlara ulaşılabileceğini ifade ediyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2020-03-molecules-curiosity-rover-early-life.html